Головна » 2017 » Листопад » 11 » Зігфрид Кракауер "Від Каліґарі до Гітлера - психологічна історія німецького кіна"
17:56
Зігфрид Кракауер "Від Каліґарі до Гітлера - психологічна історія німецького кіна"

За програмою перекладів бібліотеки-партнера Ґете-інституту, використовуючи спеціалізований ресурс, присвячений українським перекладам з німецької, київськи колеги надіслали до до відділу обслуговування користувачів документами іноземними мовами колекцію книг.

У рамках проекту «100 німецьких книг» за програмою перекладів знайомимо знавців та аматорів мистецтва кіно та з одним з найвідоміших досліджень німецького кіна - від етапу становлення, експресіоністичних експериментів аж до мюзиклів, - що вплинуло на розвиток науки про кіно ХХ століття.

Важливість цієї книги – у запропонованій методології аналізу впливу кіна на соціум і націю. Автор дослідив це на прикладі формування кінематографом гітлерівського автоматизму в душах німців як соціальної основи для встановлення фашистської ідеології.

Донині цей текст залишається класичним за підходом до феномену кіна як згустку елементу колективного несвідомого, що відображає процеси масової культури чи не чіткіше за різноманітні соціологічні "заміри". Кракауер першим порівняв історичний процес із кінотенденціями, й ці аналогії частково можна використовувати й нині, порівнюючи історичні закономірності з сучасними Медіа- та інтернет-тенденціями. Окрім того, легкий, образний і, водночас, емоційний стиль автора не лише захоплює, але й дає змогу простежити, що означає його, Кракауера, політична ангажованість у ставленні до цензури. Величезна кількість проаналізованих і описаних фільмів, імен та творчих методів акторів та режисерів зробила цю книжку майже довідковою.

Панчук Тетяна

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 251 | Додав: black | Теги: Німеччина , ПЕРЕКЛАД , кіно , режисер | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]