Головна » 2017 » Вересень » 29 » Творча спадщина Миколи Костомарова
15:07
Творча спадщина Миколи Костомарова

Костомаров і його епоха : текст і контексти : зб. наук. пр. / ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України; Інститут мистецтв РДГУ; РОКМ. – Рівне : Волинські обереги, 2017. – 184 с.

Збірник наукових праць, присвячений 200-річчю від дня народження видатного вченого, письменника, педагога, громадського діяча, організатора та члена Кирило-Мефодіївського братства Миколи Івановича Костомарова. Висвітлюються актуальні питання його наукової, етнографічно-фольклорної  та художньої спадщини. Погляди М. І. Костомарова як історика, прозаїка, етнолога, фольклориста утверджувалися в нашім краї. Працюючи вчителем в Рівненській гімназії, М. Костомаров подорожував по історичних місцях Волині, збираючи цінні матеріали про архітектурні пам'ятки, які використовував у наукових студіях, записував твори різних фольклорних жанрів. Розвиток костомарознавства найперше започаткувався на Рівненщині  з поодиноких публікацій, пов’язаних з пошануванням Берестецької битви. Якісний поштовх для комплексних досліджень спадщини М. Костомарова дало відзначення 175-річчя народження видатного вченого і митця. Організаційним ентузіазмом педінституту та інституту культури, творення наукових студій, рівненські вчені засвідчили повагу до великої постаті в українській національній історії. Микола Костомаров необхідний нині і нам всім, бо допомагає своїм духовно-інтелектуальним досвідом утверджувати українську ідентичність у славістичному і європейському контекстах, сприяти її визнанню у сучасному світі. Він є прикладом жертовної педагогічної праці як у гімназіях Рівного, Києва, так і в університетах св. Володимира і Санкт-Петербурга. Нині маємо право сказати, що Рівненщина з усім слов’янським світом Європи відзначає 200 років від дня народження педагога, ученого європейської  освіченості. Аналізуючи творчу спадщину М. І. Костомарова через призму сьогодення, слід зауважити, що безперечним фактом є те, що без його історичних праць, публіцистики, художньої спадщини неможливо уявити наше національне культурне надбання. Його творчість стала виразом історичної пам’яті і національних сподівань широких верств українського народу, що віднайшло своє здійснення в емоційно-поетичній та культурно-просвітницькій формах української національної ідеї. Запрошуємо у відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, всіх тих, хто зацікавився цією величною постаттю, щоб познайомитися з новими дослідженнями про його життя і різнобічну діяльність як вченого, письменника, громадсько-політичного діяча, який своєю титанічною працею заклав фундамент досліджень Великої Волині.

Любов Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 591 | Додав: kraeznavzi | Теги: науково-краєзнавчі студії М. Костом , Волинь , Микола Костомаров , Рівненщина , етнографічно-фольклористична спадщи | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]