Головна » 2018 » Жовтень » 16 » Роберт Чемберс. Король у Жовтому
14:07
Роберт Чемберс. Король у Жовтому

Це перший чудовий переклад українською мовою культової збірки оповідань дивовижного письменника Роберта Чемберса. Саме Євген Лір майстерно залатав «одну з чисельних дірок у строкатій ковдрі американської, зокрема, у цьому випадку,— готичної літератури».

«Король у Жовтому» - найвідоміша з книжок американського письменника, продовжувача традицій химерної і готичної літератури, започаткованих Едґаром По та Амброузом Бірсом. Вплив цієї збірки на всю світову літературу в жанрі містики й жахів важко переоцінити. Захопливий і таємничий світ, створений генієм Роберта Чемберса, здобув цілу армію поціновувачів і талановитих продовжувачів Жовтих міфів. А ще - за її мотивами був знятий мегапопулярний серіал «Справжній детектив», де « відтворено світ «жовтих міфів» у найповнішій мірі та подарована можливість на власні очі побачити «Розірване лахміття Короля у Жовтому».

Збірка складається з десяти оповідань, але умовно її розділяють на дві частини. Одна – містична, а інша – реалістична і, подекуди, автобіографічна. Вони поєднані певними художніми елементами і натяками. Центральним мотивом є таємнича п ’єса , прочитавши яку, люди божеволіють, починають дивно поводитися і робити жахливі речі.

Написана так яскраво, «Король у Жовтому» - саме з тих книжок, які забивають читачеві подих, тримають повністю всю його увагу і не відпускають до останньої сторінки. Вона має багато спільного з дитячими історіями про «чорну руку» чи «у чорному-чорному лісі, на чорній-пречорній галявині...».

Моторошні історії про божевільних, камери смерті та кладовища. «Жовті знаки, жовтий одяг, моторошні звуки, страшні примари та монстри і, звісно, традиційні мерці… - повний набір химерних оповідок про невимовний жах, приправлених романтикою та коханням».

Лячні оповідання, з-за лаштунків яких видніється тінь згубного твору, повільно перетікають у історії про життя молодого американця, що приїхав вчитися до Парижу.

Друга частина оповідань, хоч і характеризується певною химерністю, зображує абсолютно земне життя студентів Латинського кварталу, облогу Парижа та буття Академії мистецтв кінця ХІХ сторіччя. Реальний світ все ж буває значно страшнішим за будь-яку вигадку. І навряд чи божевілля прихильників п’єси про Короля можна порівняти з тим, що бачили і відчували люди під час облоги Парижу за франко-прусської війни.

Із відгуків:

«Готична проза як вона є - на смак, запах, колір та дотик…»

«Висновок: читати, але не поспіхом, а повільно, по одному оповіданню за раз, смакуючи та жахаючись…»

«Це «Генезис» — початок іншого, незвіданого й моторошного, і з цієї причини ще цікавішого читачеві світу».

«Король у Жовтому» Роберта Чемберса належить до книжок, які мають бути у бібліотеці кожного книгомана, який себе поважає. Її можна недолюблювати, про неї можна довго сперечатися, та неможливо заперечити той факт, що це одна з робіт, яка заснувала окремий літературний напрям».

«Король у Жовтому» дотепер вважається неоднозначною збіркою, що підтримує інтерес читачів вже більше сотні років. Що в цій збірці такого особливого? - Зможете дізнатися, коли її прочитаєте.

Галина Конарчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 205 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]