Головна » 2018 » Січень » 29 » Приклад жертовного пастирського служіння
10:04
Приклад жертовного пастирського служіння

Ярмолюк Л.П. Ціна віри та свободи : документально-історичний, біографічний нарис: присвячується 115-й річниці від дня народження в’язня ГУЛАГу, сповідника ХХ ст., протоієрея Григорія Івановича Невірковця  (1902-1981)/ Л. П. Ярмолюк. - Рівне: Волин. обереги, 2017. – 128 с.

У книзі «Ціна віри та свободи» автор висвітлює через призму однієї родини з Великої Волині ціну віри, волі та свободи у боротьбі за незалежність рідної держави, її церкви; роль української інтелігенції, духовенства, простих громадян у національно-визвольній боротьбі нашого народу та закликає не забувати про потужні репресії ХХ століття, які влада чинила проти власного народу. У складних умовах визвольної духовно-національної боротьби носіями прогресивних ідей і провідниками народу стали кращі представники православного духовенства. На Волині це з особливою яскравістю проявилось у 40-х роках минулого століття, коли душпастирі творили Українську церкву, допомагали своєму народові будувати незалежну Україну. Отець Григорій Невірковець – це приклад жертовного пастирського служіння. Його доля є своєрідним віддзеркаленням історії нашого народу у ХХ столітті. Представлена увазі читачів праця є першою спробою комплексного дослідження життєвого шляху і священицького служіння о. Григорія Невірковця, який родом із села Липки Гощанського району.До книги увійшли архівні матеріали справи в’язнів ГУЛАГу, історичні та краєзнавчі матеріали, спогади очевидців, а також поезія автора, пісенна творчість родини Невірковців-Ярмолюків. На ґрунтовній джерельній базі книга мовою фактів і подій показує, яким непростим був шлях духовного й національного оновлення українців під російською, польською, німецькою та радянською окупаціями. Але, незважаючи на все, ми вистояли і крокуємо вперед. І в цьому заслуга таких, як о. Григорій Невірковець. Його не змогли зламати ні сталінські табори, ні репресії брежнєвського періоду. Він терпляче залишався на стороні світла, жив добром і для добра, духовно опікуючись довіреною паствою. Такі подвижники і врятували Україну. Нині наш обов’язок пам’ятати про них і взяти за взірець їх вірність Богові та рідному народові. Усім, хто цікавиться історією рідного краю, патріотами нашої землі, просимо звертатися у відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

Підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 255 | Додав: kraeznavzi | Теги: протоієрей , в’язеньГУЛАГу , отець Григорій Невірковець , репресії | Рейтинг: 3.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]