Головна » 2016 » Березень » 30 » Повернення до рідного гнізда
11:16
Повернення до рідного гнізда

Шумовський Ю. Ф. Луна далеких віків : твори/  Ю. Шумовський ; упоряд І. Нагорної. – Рівне: Лапсюк В. А., 2015. – 72 с. – (Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному; число 26)

У серії «Бібліотечки Літературного музею Уласа Самчука в Рівному» у 2015 році здійснено видання Юрія Шумовського «Луна далеких віків», де міститься інформація про автора, його родину , яка творила для слави рідного краю, яка не шкодували ні власного часу, ні здоров’я аби звернути увагу світу на глибинну історію Волині, на культурні набутки волинян.

Хто такий Юрій Шумовський? Кожна видатна особистість є неординарною хоча б тому, що глибоко шанує і свій рідний край, і свій народ, і представників всіх інших національностей, з яким звела доля. Так сталося й із уродженцем села Мирогоща Дубенського повіту (нині Дубенський район Рівненської області), випускником, а згодом й викладачем Дубенської гімназії, якому пощастило здобути освіту у Кременецькій духовній семінарії. Пізніше, у Варшавському університеті закінчив православний богословський факультет з дипломом магістра богослов’я, а згодом у 1934 р. – філософський факультет (відділ археології та антропології). У період 1934-1939 рр. вчителював у школах Дубна, Ковеля, Рівного, Здолбунова та Мирогощі з богослужінням, пастирською діяльністю. Але його надто захоплювала археологія. Так отець Юрій став священиком-археологом  - єдиний випадок на всю Волинсько-Кременецьку єпархію. Його археологічні знахідки знаходяться у музеях Рівненщини. Під псевдонімом «Миролюб» Ю. Шумовський друкувався у часописі «Волинь», редагованому Уласом Самчуком. Його доля була спроектована на багато народів світу. Він знав багато мов і був у багатьох державах, на багатьох континентах. Він є автором  більше як півтисячі праць, опублікованих в Європі та за океаном. Був широко знаним у науковому світі – дійсним членом поважних наукових товариств у Нью-Йорку, Парижі, Лондоні, Дакарі, Вінніпезі. От тільки на Батьківщині ім’я професора Юрія Шумовського взагалі не згадувалося, не кажучи вже про видання його праць. Та й нині із друкованого можемо назвати хіба що кількасторінкову книжечку «Дещо про писанки», видану письменником Миколою Пшеничним у Дубні ще в 1994 році. Тим часом археолог Юрій Шумовський – величина  світового масштабу. По Другій світовій війні Шумовський покинув свою батьківщину, але дальше займався розкопками, навіть і в Африці. Назбиравши багато знань з археології на Волині та в світі, написав декілька окремих праць та цілу низку статей, що порозкидані по різних часописах і журналах. У цій книзі зібрані статті Ю. Шумовського, які друкувалися у часописі «Волинь» у 1941-1942 рр., у «Літописі Волині», яке видавалося у Вінніпезі (Канада), спогади про Мирогощу і т.д. Нехай це видання, здійснене у серії «Бібліотечки Літературного музею Уласа Самчука в Рівному» , теж засвідчить, що археолог отець Юрій Шумовський був і залишається невідчахнутою гілкою Волині. Через свою любов до України, пронесену тернистими стежками , він повернувся до відновленого рідного гнізда.

Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 488 | Додав: kraeznavzi | Теги: родина Шумовських , повернуті із забуття , археолог , священик , вчений | Рейтинг: 3.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]