Головна » 2016 » Березень » 30

Британському акторові з далеко не найпростішим для запам’ятовування прізвищем лише 39 років. Але його професійним здобуткам міг би позаздрити не один старший колега, і не лише у Великобританії. Лауреат премії Лоуренса Олів’є (2012), «Еммі» (2014), дворазовий номінант на «Золотий глобус» і одноразовий на «Оскар» , він минулого року отримав із рук королеви орден Командора Британської імперії. Квитки на «Гамлета» в лондонському театрі «Барбікан»  із ним у головній ролі, розкупили ще за рік до прем’єри. А кінотрансляції вистави з тієї-таки причини викликали небувалий міжнародний ажіотаж, зокрема й в України.
На перши ... Читати далі »

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 441 | Додав: art | Дата: 30.03.2016 | Коментарі (0)

Шумовський Ю. Ф. Луна далеких віків : твори/  Ю. Шумовський ; упоряд І. Нагорної. – Рівне: Лапсюк В. А., 2015. – 72 с. – (Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному; число 26)

У серії «Бібліотечки Літературного музею Уласа Самчука в Рівному» у 2015 році здійснено видання Юрія Шумовського «Луна далеких віків», де міститься інформація про автора, його родину , яка творила для слави рідного краю, яка не шкодували ні власного часу, ні здоров’я аби звернути увагу світу на глибинну історію Волині, на культурні набутки волинян.

Хто такий Юрій Шумовський? Кожна видатна особистість є неординарною хоча б тому, що глибоко шанує і свій рідний край, і свій народ, і представників всіх інших національностей, з яким звела доля. Так сталося й із уродженцем села Мирогоща Дубенського повіту (нині Дубенський район Рівненської області), випускником, а згодом й викладачем Дубенської гімназії, якому пощастило здобути освіту у Кременецькій духовній семінарії. Пізніше, у Варшавському університеті закінчив православний богословський факультет з дипломом магістра богослов’я, а згодом у 1934 р. – філософський факультет (відділ археології та антропології). У період 1934-1939 рр. вчителював у школах Дубна, Ковеля, Рівного, Здолбунова та Мирогощі з богослужінням, пастирською діяльністю. Але його надто захоплювала археологія. ... Читати далі »

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 490 | Додав: kraeznavzi | Дата: 30.03.2016 | Коментарі (0)

Кравчук С. Святині Гощі (історико-туристичний путівник) / С. Кравчук; ред. А. Талащук; історик-консультант О. Маркевич. – Рівне : Овід, 2010. – 236 с.

Перед нами – своєрідний історико-туристичний путівник  по Гощі, землі якої обживали кочівники доби пізнього Трипілля, періоду комарівської культури (згідно досліджень І. Свєшнікова).

Про походження назви Гоща (Гуща) побутує багато здогадок, версій, - але дуже мало тлумачень, обґрунтованих на документах. Автор цього дослідження, Спиридон Кравчук, скурпульозно визбирує усі історичні згадки та історіографічні інтерпретації, доповнюючи свої матеріали світлинами з приватних колекцій, архівів редакції районної газети «Рідний край».

Цікавою та насиченою фактами є оповідь про перебування та навчання в в гощанському социніанському колегіумі сина покійного на той час московського царя Івана IV (Грозного) від сьомої дружини Марії Нагіної, який здобував тут знання під ім’ям мандрівного монаха Григорія Отреп’єва. ... Читати далі »

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 523 | Додав: kraeznavzi | Дата: 30.03.2016 | Коментарі (0)

2016 рік в Україні – рік вшанування пам’яті Євгена Коновальця (1891-1938), видатного військового та політичного діяча.

Унікальною, з огляду на висвітлення цієї теми, є книга І. Дерев’яного «Сила волі. Євген Коновалець» (Л., 2013), перша ілюстрована біографія одного із визначних діячів українського визвольного руху. Це історія людини , яка створила найуспішніший український політичний проект ХХ століття (Організацію українських націоналістів) завдяки «поєднанню енергії двох поколінь – досвідчених вояків доби Української Народної Республіки та молоді генерації Степана Бандери та Романа Шухевича», як говорить автор видання. ... Читати далі »

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 445 | Додав: kraeznavzi | Дата: 30.03.2016 | Коментарі (0)