Нова ера в житті української нації – Шевченкова ера - 2 Квітня 2014 - Порадник читача
Головна » 2014 » Квітень » 2 » Нова ера в житті української нації – Шевченкова ера
16:10
Нова ера в житті української нації – Шевченкова ера

Коломиєць А. Шевченкова ера / Авенір Коломиєць. – Сідней, 2011. – 36 с.

«ТАРАС ШЕВЧЕНКО!

Це ім’я сьогодні говорить стільки кожному синові української нації, що годі було б намагатися це підсумувати. Потуга цього імені над українським континентом попросту фантастична.
Доконавши своєї перемоги над українськими душами, це ім’я заширяло вже далеко поза Україною, перемагає серця і розум чужих народів на користь нашу, живе в книжках, у пресі, у вустах в цілому світі, як наше магічне слово, як наш стяг.
Живе, врешті, як наша істина.


А. Коломиєць

Ці слова із книги «Шевченкова ера» написані у далекому 1942 році українським письменником та культурним діячем 20-30-х років минулого століття, уродженцем Рівненщини Авеніром Коломийцем є актуальними сьогодні, коли ми відзначаємо 200-річчя з дня народження великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка.
«Шевченкова ера» це книга про творчість та вплив безсмертного Тараса Шевченка на роль України та доленосність Української нації в минулому, сучасному та майбутньому. В книзі автор оцінив і підсумував значення Шевченка у формуванні модерної української нації та необхідності існування України як держави. Авенір Коломиєць називає Шевченка речником Нової України. «Українське питання на протязі цього століття Шевченкової ери зазнавало різних формулювань, зміняло всій засаг і населення. На українському питанні зламало свою кар’єру і завалилося безліч претендентів та вождів, ідеологів, учителів нації, – і тільки одна постать, одне ім’я триває незмінно над усім тим, що було і є Україною, скрізь там, де гомоніла і гомонить боротьба за українську справу, – ця постать, це ім’я – Шевченко!»
«Україна, український народ домагалися усією своєю недолею, щоб нарешті прийшов хтось у ту «останню тяжкую мінуту», щоб узяв за рамена придушену до землі надію, підвів її і так нею струснув, щоб розлетілися віками ковані окови, щоб розчвиркнули галапаси з її тіла – чужі і свої, щоб вона засяяла, як найдорожчий самоцвіт у короні людства». Можна привести багато цитат із книги, які є ніби віддзеркаленням нашого сьогоденя і задуматися над цим. «Шевченкова ера» є одним з найкращих творів Шевченківської тематики. Але через буревії та негоди Другої Світової війни цей твір виявився маловідомим ширшому українському загалу. І лише у 2011 році у далекій Австралії (м. Сідней) заходами родини А. Коломийця книга була перевидана і подарована українським читачам, зокрема читачам Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.
Написано твір прекрасною мовою та доступним зрозумілим змістом, що показує один з багатьох талантів Авеніра Коломийця, в даному випадку як аналітика-публіциста.




Підготувала Л. Малишева









Категорія: Прочитайте "давно забуте" | Переглядів: 242 | Додав: kraeznavzi | Теги: Україна , Т. Шевченко , український народ , Кобзар | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]