Головна
»
2013
»
Серпень
»
16
» Нітрати – прихована небезпека
13:23
Нітрати – прихована небезпека
|
|
Літо - важлива пора, коли ми запасаємося природними вітамінами. Разом з тим, це - найбільш небезпечний період з точки зору харчових отруєнь. І не тільки від споживання зіпсованих продуктів, а й через те, що в наш організм потрапляють різноманітні хімічні забруднювачі. Одним з них є нітрати.
Люди постійно контактують з ними, оскільки нітрати містяться у грунті, воді та рослинах, являються продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин. Вміст нітратів у рослин залежить від їх біологічних властивостей. Серед овочів найбільше нітратів накопичується в зелені петрушки, кропу, шпинату, салату, коренеплодах (особливо в буряках, редисі та редьці). Порівняно мало нітратів в томатах, цибулі та картоплі, у фруктах та ягодах. У продуктах тваринного походження їх вміст теж незначний. В ранніх овочах нітратів більше, ніж у піз ніх . Допустима добова доза нітратів для дорослої людини становить 325 мг. Дослідження виявили, що їх токсичний вплив у харчових продуктах проявляється слабше, аніж тих, що розчинені у питній воді, приблизно у 1,25 раз. Повністю позбутися нітратів неможливо, але можна суттєво зменшити їх кількість, застосовуючи такі технологічні операції, як: обчищення, бланшування, витримка у воді, тощо. Наукові дані свідчать, що під час видалення шкірки вміст нітратів в овочах знижується на 14-40%, бланшування — 26-60%, замочування у холодній воді протягом 5 год. — 27-29%, хімічного обчищування із використанням 4% розчину їдкого натру — 33-62%. Автор статті рекомендує вісім простих прийомів, які допоможуть зменшити вміст нітратів в продуктах харчування та убезпечити себе від їх згубної дії. Сопронюк М. Нітрати - прихована небезпека/ М. Сопронюк //Безпека життєдіяльності. - 2013. - №7. - C. 26-27 |
|
|
Всього коментарів: 0 | |
|
|