Головна » 2017 » Вересень » 23 » Неблудний син Великої Волині
10:43
Неблудний син Великої Волині

Неблудний син Великої Волині : зб. спогадів та матеріалів про У. Самчука / упоряд. І. Нагорної. – Вид. 2-ге, допов. – Рівне : Лапсюк В. А., 2017. – 196 с. – (Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному ; ч. 28).

У даному збірнику левову частку матеріалів відведено рівненському періоду життя та діяльності Уласа Самчука (1941-1943). І причина цього не тільки в тому. Що книга готувалася до видання саме Рівненським літературним музеєм письменника. А ще й в тому, що цей порівняно короткий період продуктивної діяльності Уласа Самчука в Україні для України відзначився надзвичайною інтенсивністю. Бо то були за спогадами Уласа Самчука, «…насторожені, хвилюючі дні виняткового в історії світового часу. Біля нас і в нас руїни, а разом динаміка, метушня… Що маємо робити наперед? Господарство, освіта, культура, політика? Все вимагало рук і голів. І не можна чекати. Хто зна, що буде завтра. Виривати, що дасть вирвати, робити, що дасться зробити».

Матеріали цього збірника проливають світло на постать Уласа Самчука з різних боків, малюють тло, на якому діяв письменник, що дуже важливо для розуміння його конкретних вчинків.

Окремі матеріали написані на замовлення музею. Деякі ж узяті із часописів та літературних збірників минулих років. Особлива увага приділена спогадам земляків письменника – його односельців із Дерманя.

Авторами даного видання виявили бажання стати літературознавець, академік Микола Жулинський та поет і дослідник Ігор Павлюк. До підготовки видання долучилися і розпорядники спадщини Уласа Самчука – подружжя Оксана та Ярослав Соколики із Канади. Вони привезли для ілюстрації збірника ряд оригінальних фотознімків із особистого архіву Уласа Самчука. А Оксана Бризгун-Соколик ще й спеціально-написала спогади, якими і завершується дана книга. Також у виданні наявні вірші рівненських поетів про Уласа Самчука.

Ознайомитися з даним видання можна у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 236 | Додав: kraeznavzi | Теги: письменник , Улас Самчук , Дермань , Рівне , збірник спогадів | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]