Головна » 2017 » Грудень » 19 » Метри любові Осипа Маковея
13:28
Метри любові Осипа Маковея

Красиву історію про любовний лист на тридцяти метрах паперу, якого писав Осип Маковей з Чернівців майбутній дружині Ользі Кордубі в Бережани, розповідають в музеї – садибі Осипа Маковея в Яворові - місті, де він народився, і в Заліщиках, де директував у гімназії, помер і похований. О́сип Степа́нович Макове́й (23 серпня 1867— 21 серпня 1925) — український поет, прозаїк, публіцист, критик, літературознавець, перекладач, редактор багатьох періодичних видань, педагог, громадсько-політичний діяч.

Поширенню цієї історії посприяв лауреат Шевченківської премії Валерій Шевчук, який описав її у книзі «Дорога в тисячу років». Цікаво, що самого «любовного листа на тридцяти метрах паперу» ніде не показували. Ні в Яворові, ні в Бережанах, ні в Заліщиках… А чи був той лист? Якщо був то де він, куди пропав?

Красива легенда має мати якісь корені. Микола Проців (заст. директора з наукової роботи бережанського краєзнавчого музею) вирішив детальніше дослідити тему «Осип Маковей і Бережани» і таки знайти підтвердження цій легенді.

Підтвердження він знайшов в Інституті літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України в Києві. «Переглядаючи каталожні карточки, я звернув увагу на допис «Свиток». І дійсно, колись цей лист був звитком паперу довжиною 5 м 23 см, про що свідчить напис на папці : «В початковому вигляді рукопис був у свитку». Довжина листа далеко не 30 метрів. Під час реставрації 1963 року його розділили на 16 частин, на яких залишилися сліди склеювання. Написав Осип Маковей цього листа за два місяці до одруження з Ольгою Кордубою з Бережан.

Що саме було в тому листі, які суттєві неточності у цій романтичній історії, та про листи Ольги Кордуби, знайдені у відділі рукописів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника читайте у статті : Проців М. Метри любові Осипа Маковея / М. Проців // Культура і життя, 2017. - №36 / 8 верес./. – С. 6-7

Підготувала Н. Оксанич

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 251 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]