Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Лютий » 20 » Марія Матіос. Кулінарні фіглі
13:19
Марія Матіос. Кулінарні фіглі

 «Я хочу, щоб мої книжки змушували читача відчувати і думати. Саме в такій послідовності – серце, а тоді розум…» - сказала в одному з інтервю Марія Матіос. Книга «Кулінарні фіглі» стоїть  від усіх творів письменниці дещо осібно. Хоча і тут, як визнає сама авторка, вона «…в черговий раз била поклони своїй маленькій Палестині…», буковинській землі, якою її винагородив Бог. «Найчастіше у мене запитують, звідки у мене такий феєрверк сюжетів? Якщо не з життя - то звідки?  Якщо дещо довигадую – тільки для обрамлення. А все решту, все, до крихти! – з довколишнього життя. Переважно, буковинського, точніше, гуцульської його частини. Бо я це життя живу і добре знаю життя інших». Написана в художньо-кулінарному жанрі, книга смачно пронизана діалектами, приправлена розсипами народної мудрості та неймовірними життєвими історіями. Бездоганне, на генетичному рівні, володіння  живою українською мовою, робить її особливо цінною.  Але крім художньої цінності, вона має ще й кулінарну, оскільки автор приваблює читача багатьма випробуваними рецептами на всі випадки життя. Ось один із рецептів Марії Матіос з книги "Кулінарні фіглі":«…славнозвісний гуцульський десерт – бануш… Я впевнена: Ви одразу вхопите кошик для продуктів і побіжите на найближчий продуктовий базар … за домашньою сметаною для банушу. Тільки обов’язково беріть густу і жирну сметану.  Влийте її в чавунний казанок, посоліть і доводьте до кипіння. Як тільки сметана почне кипіти, вкиньте жменю-другу кукурудзяної муки. І, не перемішуючи, дайте їм трохи покипіти разом. Кипіння удвох буває дуже і дуже смачним, одначе… І не тільки кипіння сметани із кукурудзяною крупою. Тоді дерев’яним кулішерем вимішуйте суміш безперервно, аж поки бануш «не пустить» масло.  Ось він звідки -  знаменитий вислів «купатися, як  у маслі». Готовність банушу визначають по тому, чи вже відстає він від дна і скаче по стінах чавунчика так, як на гуцульському весіллі столи від наїдків, чи ще ні. А вже коли Ви вивернете цю духмяну паруючу золотоверху страву на таріль, дивіться, щоб таріль був глибокий, бо прибуватиме масло із банушу, як весняні води у Черемош чи Тису». Отож, візьміть в руки цю книжку і відкрийте для себе досі незнану Марію Матіос.                                                    

 
Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 599 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]