Головна » 2017 » Червень » 27 » Марево революції
12:36
Марево революції

Кралюк П. Марево революції / П. Кралюк. – Тернопіль : Навч. кн. – Богдан, 2017. – 304 с.

Автор книги «Марево революції» Петро Кралюк - перший проректор Національного університету «Острозька академія», відомий публіцист і автор популярних художніх творів, доктор філософських наук, профессор. У своєму дослідженні автор аналізує саме поняття «революція», те, як воно розглядається в західній гуманітаристиці. Ми звикли швидше до радянського чи марксистського розуміння революції. Що це обов’язково є оновлення, зміна. У сучасній західній гуманітаристиці дивляться дещо інакше: вказують на те, що неконституційні зміни (революція передусім трактується як неконституційні зміни) не обов’язково ведуть до позитивних соціальних змін. Вони можуть вести, якщо для цього є певні умови. У західній науці означені етапи революції: вона започатковується переворотом, другий етап — коли до влади приходять, так би мовити, помірковані революціонери і, помірковані колишні — щось подібне ми зараз спостерігаємо в Україні. Третій етап — коли до влади приходять радикали, які руйнують те, що ще недоруйноване. І нарешті четвертий — етап термідору, коли встановлюється своєрідна диктатура і йде певне переформатування, оновлення суспільства. У книзі «Марево революції» автор показує, які були революції в Україні. Це - Хмельниччина (хоча вона не зводилась лише до соціально-революційних змін), так звані визвольні змагання 1917—1920-х років і, умовно, третій етап — розпад Радянського Союзу і революційні події, які відбувались в Україні — це і Помаранчева революція, і нинішня Революція Гідності.

Окрім того, автор намагається відстежити, як в Україні трактувалося саме поняття революції. Наприклад дехто пише, що Тарас Шевченко — революціонер-демократ. Насправді було не зовсім так. Петро Кралюк говорить про ставлення до революції Івана Франка, В’ячеслава Липинського та інших відомих українських мислителів.

Це історичне дослідження буде цікавим та пізнавальним не лише для студентів і науковців, бо автор так неупереджено, захоплююче та всебічно розкриває тему, з такого несподіваного ракурсу показує минуле й сьогодення, що книга неодмінно привабить широке коло читачів.

Підготувала Л. Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 353 | Додав: kraeznavzi | Теги: визвольні змагання , революція , Революція Гідності , ПЕРЕВОРОТ , Помаранчева революція | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]