Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Травень » 19 » ЛІСОВА ТРОЯНДА
15:36
ЛІСОВА ТРОЯНДА

Ця рослина відома людям з давніх-давен. За часів Київської Русі вона широко використовувалася для лікування ряду недуг, насамперед цинги. Наші пращури звали її свороборина. Сучасні українські назви – шипшина або півняча ягода. Належить ця рослина до родини розових і є дикою родичкою троянди, відтак поетичне найменування – лісова троянда. На території  України росте шипшина яблунева, корична, повисла та собача. Усі вони подібні між собою, але класично цілющою вважається корична, або травнева. Плоди шипшини використовують у харчовій промисловості. З них готують варення, джем, пастилу, пюре, повидло, безалкогольні напої та чайно-кавові сурогати.
   
Росте в рідких лісах, на узліссях, вирубах, трав’янистих схилах, по берегах річок та пустирях. Шипшина має важливе значення в декоративному садівництві як підщепа для вирощування садивного матеріалу культивованих сортів. Під час цвітіння ніжні рожеві квіти шипшини наповнюють повітря приємним ароматом. З усіх рослин шипшина містить найбільше вітамінів. У ній є вітамін С, каротин, вітаміни В2, P, K, E, солі кальцію, калію, магнію, заліза, лимонна та яблучна кислоти…
   
Про догляд, запилення та лікувальні властивості плодів шипшини Ви детальніше дізнаєтесь з рубрики «Аптечна грядка»: Біленко В. Лісова троянда // Сільські вісті. - 2013. - 22 листопада та інтернет-ресурсів:

Підготувала Тетяна Кучерук

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 443 | Додав: texnik | Теги: лісова троянда, шипшина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]