Головна » 2017 » Вересень » 23 » Лірник
10:58
Лірник

Шпилевська А. Лірник : (роман) / А. Шпилевська. – Косів : Писаний Камінь, 2016. – 174 с.

Книга про чарівника-лірника Северина із забутого гуцульського хутора, на якого накладено страшну спокуту. Він здатен рятувати людей та бачити їх наскрізь, домовлятися з силами природи. Він може змінювати прадавніми чарами світ на краще та грати на диво-лірі, що сміється й плаче в його руках. Але навіщо йому той дар, якщо він не може врятувати тих, кого любить? Якщо змушений доживати вік сліпим калікою, а лихі думки підводять старого до краю прірви та змушують зробити останній крок в його житті.

Але ж поруч з Северином ті люди, котрі допоможуть і підтримають, бо саме їх посилає Бог. Дівчинка Олюся, зовсім не схожа на людських дітей, звичайний хлопець Остап, що завітав зимного вечора до оселі лірника, аби попрохати про допомогу, і, волею долі, зіграв важливу роль у житті старого та інші люди, яким допомагав лірник впродовж життя, - усі вони ладні віддячити добром за добро. Але чи спроможний буде молодий історик Остап розгадати таємницю походження чаклуна, якщо загадка пов’язана з таїнами української історії? Якими будуть останні кроки довгого земного шляху карпатського чарівника, і добром  чи злом вони обернуться для тих, хто поруч?

Така чарівна історія, сповнена небезпечних пригод, поразок і перемог, любові та болю, могла трапитися лише в Карпатах. Зі сторінок книги віє напоєний пахощами смерек і гірського різнотрав’я вітер, поетична гуцульська говірка лунає музикою, неповторний колорит звичаїв та побуту горян зачаровує та перетворює буденність на казку.

Читаючи книгу, з’являється бажання обов’язково помандрувати до Карпат.

Автор книги надихалася упродовж написання роману музикою Миколи Колесси, Мирослава Скорика, Лесі Дичко, музичними доробками Ніни Матвієнко, Марії Бойко, Мар’яни Садовської, Сусанни Карпенко, Ілларії, Максима Бережнюка, Мирона Блощичака, “Троїстих музик із Карпат», «ShockolaD’y», «Дахи Брахи», «Океану Ельзи», Марії Чайковської, Горана Бреговіча, Ніно Катамадзе.

Підготувала Л. С

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 229 | Додав: kraeznavzi | Теги: Карпати , Чаклун , побут , звичаї | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]