Головна » 2017 » Червень » 27 » Кровопролиття у Дубенській в’язниці
12:56
Кровопролиття у Дубенській в’язниці

Пшеничний М.Стріляли в правду, молодість, красу! : до 75-річчя енкаведистських злочинів у Дубенській в’язниці в червні 1941-го / М. Пшеничний. – Вид. 2-ге, допов. – Дубно, 2017. 20 с.

Під назвою «Стріляли в правду, молодість, красу!» побачила світ книга документалістики українського письменника та краєзнавця Миколи Пшеничного, приурочена 75-річчю енкаведистських злочинів у Дубенській в’язниці в червні 1941-го року. Кілька років письменник Микола Пшеничний очолював тимчасову контрольну депутатську комісію Дубенської міської ради по розслідуванню комуністичних злочинів на Дубенщині у 1939-1941, 1944-1950-х роках. Спільно із колегами-просвітянами, однодумцями-краєзнавцями було зібрано сотні неспростовних, вражаючих матеріалів – як з України, так і з-за кордону. Надруковано чимало свідчень очевидців, архівних документів, фотографій, які ввійшли до газет і журналів, наукових збірників і книжок. Перу Миколи Івановича теж належать десятки публікацій. Це видання - своєрідне вибране, вершина крижаного й моторошного айсберга, з якого досі скапує кров патріотів України, замордованих у Дубенській тюрмі 1941 року. Книга складається з двох частин: авторської передмови та документальних витягів, що розповідають про цю страшну трагедію в долі українського народу в часи сталінського правління. Увазі читачів пропонується коротка бібліографія з книги Валентини Крещенко «Великдень у в’язниці» та фрагменти інших статей. Також читач знайде жахливі факти про більшовицьких катів, свідчення як самих потерпілих, яким дивом вдалося врятуватися від загибелі, так і їхніх рідних і близьких. Деякі матеріали оприлюднюються вперше. Гірка правда нашої історії. Але її треба знати. Всіх, хто цікавиться історією нашого краю, запрошуємо у відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 561 | Додав: kraeznavzi | Теги: розстріли , енкаведисти , Дубенська в’язниця , репресії , 1941 р. | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]