Головна » 2017 » Червень » 27 » Краєзнавець Рівненщини
12:48
Краєзнавець Рівненщини

Пшеничний М. Для Дубна, для Волині, для України, або Канва до вишиваного портрета Ігоря Лозов’юка: повість-есе. – Вид. 2-ге. – Дубно, 2017 . – 40 с.

Ім’я Ігоря Лозов’юка з міста Дубна яскраво увійшло в літопис краєзнавчої справи на Рівненщині. Це видання присвячується 100-річчю від дня народження випускника Дубенської гімназії. Він був прекрасним краєзнавцем, невтомним  науковцем, етнографом, публіцистом, бібліографом, філателістом, нумізматом, фольклористом, фотографом, художником, педагогом, дисидентом, сталінським політв’язнем, лауреатом просвітянської премії імені Грицька Чубая. Як зазначає письменник Микола Пшеничний у своїй книзі «Для Дубна, для Волині, для України, або Канва до вишиваного портрету Ігоря Лозов’юка» він міг стати видатним вченим або релігійним діячем, проте безбожна комуністична система поламала-понівечила його долю. Через свою жертовну життєву та творчу діяльність, через любов до людей, відданість Україні залишив по собі вагомий творчий набуток для майбутніх поколінь та світлу пам’ять, яка по-новому заяскравіла в людському бутті нині на його 100-ліття. Після себе Ігор Лозов’юк залишив чимало історичних досліджень, а також колекцію давніх монет, десятки зразків українських вишиванок, вишиті власноруч картини, півсотні альбомів з фотографіями. І все це він заповів Державному історико-культурному заповіднику м. Дубна, де створено його іменний фонд з кількома тисячами одиниць зберігання. Він багато працював для Дубна і дубенчан, для Волині, для України, в яку вірив і любив. Як пише автор книги «Кільканадцять років близького знайомства і спілкування з Ігорем Дмитровичем збагатили мене тим , чого не змогли дати ні школа, ні вуз, ні газетярування, ні вчителювання, ні компартія, ні комсомол». У виданні містяться спогади про життя  та діяльність Ігоря Дмитровича Лозов’юка, вшанування якого відбулося у Дубенській районній бібліотеці, ЗОШ № 1 м. Дубна. Започаткована Дубенська краєзнавча премія його імені. Всім, хто цікавиться цією непересічною людиною, краєзнавцем  і патріотом своєї Батьківщини, просимо звертатися у відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, щоб ближче познайомитися з цим виданням.

Підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 344 | Додав: kraeznavzi | Теги: спогади , краєзнавець , політв’язень , дослідник краю , дисидент | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]