15:04
Як зберегти вітаміни у продуктах?
|
|
Кожна господиня, готуючи улюблені страви для своєї родини, повинна пам’ятати про збереження вітамінів під час кулінарної обробки. Тому слід надавати перевагу тій обробці продуктів, яка не потребує тривалого нагрівання. Отже існують правила обробки продуктів, яких слід дотримуватися неухильно. Про це йде мова у статті: Павлюк В. Як зберегти вітаміни у продуктах / В. Павлюк – Безпека життєдіяльності. – 2015. – № 8. – С. 36. Автор наголошує, що з точки зору раціонального харчування, саме смаження – найбільш недосконалий і шкідливий для здоров'я спосіб кулінарної обробки. А «щадним» стосовно вітамінів є варіння на парі, запікання. Автор дає відповіді на наступні запитання: в якій кількості води треба варити продукти?; як найкорисніше приготувати овочі?; як готувати бобові: як замочувати, в якій воді варити?; які вітаміни втрачаються при обиранні картоплі, якими способами її краще готувати?; які ферменти є в холодній воді, що причиняють окиснення вітаміну С та інших речовин?; як зберегти аскорбінову кислоту, яка дуже потрібна організму людини і надходить в організм тільки через продукти?; як готувати і коли свіжі салати і чи варто їх готувати про запас?; чи готувати страви і які про запас? Адже при розігріванні вже корисних речовин для організму не залишається і ми просто «набиваємо» шлунок. В ідеалі, стверджує автор статті, їжа повинна бути свіжоприготовленою, різноманітною як протягом дня, так і протягом тижня, а в добовому раціоні має бути достатня кількість усіх вітамінів. Читайте поради автора, беріть їх до уваги і будьте здорові! Людмила Шапірко |
|
|
Всього коментарів: 0 | |
|
|