Головна » 2017 » Лютий » 1 » Історико-культурна спадщина рідного краю
09:27
Історико-культурна спадщина рідного краю

Успадкування та популяризація історико-культурного надбання Волинського Полісся:  матеріали наук.-практ.конф./ Від. культури виконкому Кузнецов. міськради; упоряд. Л. Сніжко. – Рівне: Волин. обереги, 2016. – 60 с.

Відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії пропонує читачам ознайомитися зматеріалами YII наково-практичної конференції на тему «Успадкування та популяризація історико-культурного надбання Волинського Полісся», яка проходила 18 травня 2016 року у Кузнецовському міському центрі дозвілля. У збірнику подані праці архівних, музейних, бібліотечних працівників та учнів шкіл міста. Зокрема, начальник архівного відділу виконавчого комітету Кузнецовської міської ради О. Федорчук у своїй статті, на основі архівних документів, висвітлює перші історичні згадки про село Вараш, його походження, про Михайлівську церкву цього села,про те, як після спорудження тут атомної станції росло і розвивалося місто енергетиків, про присвоєння найменування новозбудованому населеному пункту Володимирецького району. І давню назву Вараш замінили на – Кузнецовськ. Великою втратою для історії є те, що ставши містом над Стиром, Перлиною Українського Полісся, село втратило свою милозвучну, поетичну і загадкову назву, яка своїм віковим корінням проросла у давнє минуле. Директор історико-етнографічного музею м. Сарни Раїса Тишкевич у своєму виступі розповіла про один із найдавніших видів народних промислів Полісся – ткацтво, про секрети ткацтва та майстринь  з Полісся, яким вдалося збагнути таємниці народного досвіду. Ткані вироби майстринь Полісся заслуговують на особливу увагу. Вони відзначаються вмілим виконанням досить складних технік, орнаментальним багатством, поєднанням ниток по гамі кольорів. Науковий співробітник Сарненського історико-етнографічного музею В. Дашко розповів про польські військові формування на Волині та Поліссі під час німецько-радянської війни (1941-1944 рр.). Також у збірнику міститься інформація про селоГородець – культурної столиці Західного Полісся та про відзначення 70-річчя утворення УПА у с. Городець Володимирецького району на Рівненщині.

Всім, хто вивчає і цікавиться історико-культурною спадщиною рідного краю, можназнайти корисну і цінну інформацію на сторінках цієї збірки. Читайте і долучайтеся до процесу пізнання свого народу, а отже самих себе.

Підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 392 | Додав: kraeznavzi | Теги: село Городець , село Вараш , польські військові формування , ткацтво , вшанування УПА , місто Кузнецовськ | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]