Головна » 2017 » Жовтень » 18 » Історія нашого краю
17:03
Історія нашого краю

Остапук В. П. Здолбунівщина – земля Волинська : частина друга : від кінця XYIII століття до початку Першої світової війни / Остапук В. П. – Рівне : Овід, 2016. – 272 с. : іл.

У відділ акумуляції краєзнавчих документів Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки надійшла друга частина книги В. П. Остапука «Здолбунівщина – земля Волинська», яка присвячена дослідженню минувшини Здолбунівщини як складової Волинської губернії, від другого поділу Речі Посполитої у 1793 році до початку Першої світової війни (1914). Науково-краєзнавче дослідження ґрунтується на широкій документальній базі архівних і музейних матеріалів, досліджень істориків і краєзнавців ХІХ-ХХІ століть, різнопланових статистичних відомостях, переписах населення, записах у метричних книгах при храмах краю, щорічних відомостях (звітах) про церкви, спогадах сучасників, публікаціях у періодичних виданнях від другої половини ХІХ століття, видань чеської громади на українських землях, подорожніх записках і епістолярному жанрі знакових постатей в історії краю…Формат праці дав змогу на основі архівних, музейних та інших джерел зробити лише певний зріз соціально-економічного й культурно-релігійного життя в краї. А саме: щодо системи землеволодіння та змін, що там відбувся; стану динаміки загального розвитку його господарства, зокрема найбільших підприємств Здолбунівщини. А також – народонаселення (демографічна ситуація в етнічному, становому та релігійному розрізах), міграційних процесів, зокрема колонізаційних рухів, та постійного русифікаторського адміністративно-репресивного релігійного, освітнього, мистецького, наукового життя. Книга «Здолбунівщина–земля Волинська» проілюстрована численними архівними й музейними документами та світлинами, раритетними фото з приватних колекцій, а також з надбань сучасних фотомайстрів і всесвітньої мережі. Уміщений наприкінці видання топонімо-географічний покажчик дає змогу досить швидко віднайти, серед іншого, потрібні читачеві згадки про ті чи інші населені пункти нашого краю, місцевості, регіони, адміністративні одиниці. Сподіваємось, що й друга частина науково-краєзнавчого дослідження «Здолбунівщина – земля Волинська» займе гідне місце в доробку досліджень краю та послужить основою для подальших творчих пошуків чи розвідок науковців, краєзнавців і просто небайдужих жителів нашого краю, які цікавляться його історією. Адже кожне нове історичне дослідження рідного краю завжди викликає живий інтерес не лише краєзнавців, а й у пересічних громадян.

Матеріал підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 269 | Додав: kraeznavzi | Теги: історія Здолбунівщини , чехи-колоністи , населені пукти краю , господарство краю , освіта , РЕЛІГІЯ , німецькі колонії , Волинь , населення | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]