Головна » 2018 » Лютий » 27 » Гульча чеська на Волині
14:43
Гульча чеська на Волині

Бонек І. Гульча Чеська на Волині : опис життя в 1870-1947 рр. / Ї. Бонек, Д. Манова, В. Старек; пер. з чес. В. Шляхового. - Рівне : Дятлик М. С., 2017. - 216 с.

Книга «Гульча чеська на Волині» чеською мовою авторів Їржі Бонека, Мануше Манової, Вацлава Старека вперше побачила світ у 1992 році в Чехії у місті Жатец накладом 500 примірників. У 2017 році вона отримала нове життя завдяки перекладу на українську, який здійснив В’ячеслав Шляховий – нащадок роду Кржівкових (по матері) за кошти благодійників. В. Шляховий – в минулому викладач фізики Національного університету водного господарства та природокористування м. Рівне.

Видання «Гульча Чеська на Волині» розповідає про життя чеських колоністів у селі Гільча, що на Здолбунівщині. Книга - це спогади зібрані нащадками тих колоністів, які проживали на Волині з 70-х років 19-го століття і до кінця Другої світової війни. У ній описана історія села, яке нині називається Гільча друга і життя трьох поколінь чеських родин. Переселенці з Чехії на Волині займалися переважно землеробством. Проте лишили по собі чимало будівель, які нині є архітекторною спадщиною краю, та низку виробництв, зокрема пивоварень. Також, чехи описали історію свого перебування у кожному волинському селі в якому вони жили.

Загальні відомості автори черпали з доступних на той час енциклопедій, книг та статей. Хоч в книзі не використані архівні матеріали, вона має не тільки місцеве, але й значно ширше значення, тому що розповідає про життя чеської громади в історичних умовах Волині, яке ще довго буде цікавити не тільки істориків, любителів історії та старовини в усій Україні, але й тих, хто хоче мати правильне уявлення про нещодавно минулі часи. Книга в українському перекладі буде літературним свідченням про ті часи і поверне розмови та спогади про них, а також заохотить майбутніх дослідників до аналізу архівних документів, наприклад, метричних книг Кирило-Мефодіївської церкви, Статусу Чеського Клубу та інших, які зберігаються в Державному архіві Рівненської області.

Українське видання доповнене 4 мапами-схемами та спеціальним додатком, в якому знаходиться: карта-план земельних ділянок, купівельна угода і план чеської забудови села Залісся.

Детальніше з книгою можна ознайомитися у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 417 | Додав: kraeznavzi | Теги: Волинь , Чехи , Здолбунівський район , спогади , переселенці , село Гільча друга | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]