Головна » 2019 » Січень » 31 » Дещо про освіту в Україні у другій половині 19 століття
18:26
Дещо про освіту в Україні у другій половині 19 століття

Мітулінський Т. / Т. Мітулінський  // Культура і життя.  – 2018. – 14 груд. – С. 14-15.
Перебираючи домашній архів, автор статті натрапив на цікавий документ – атестат його бабусі, Мітулінської  (в дівоцтві - Скаржановська) Віри Євстафіївни про закінчення в 1918 році 1-го Київського жіночого училища духовного відомства.
Одним із типів навчальних закладів, що існували на території України у другій половині 19 століття, були жіночі училища духовного відомства. Відкриття їх було пов’язане зі значним збільшенням у 60-і роки 19 століття кількості храмів православної церкви після ліквідації греко-католицької та послаблення ролі римо-католицької церков. До цього система духовної освіти передбачала виховання дітей духівництва винятково чоловічої статі. Завданням жіночих духовних навчальних закладів була підготовка майбутніх дружин для священнослужителів – «благочестивих дружин і освічених матерів, які могли б сприяти моральному вдосконаленню православного духівництва, а через нього власне і самого народу».
Історія 1-го Київського жіночого училища духовного відомства починається з жовтня 1861 р. Училище розмістилося в Кловському палаці, який був побудований у 1756 році.
Більше дізнатися про освіту, яка надавалася в таких закладах і зазирнути в ту далеку епоху можна на сторінках газети «Культура і життя» № 50 за 2018 рік.




Підготувала Юшкова Н. А.




Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 119 | Додав: Bibliograf | Теги: жіночі училища духовного відомства | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]