Головна » 2018 » Січень » 29 » Бруссіґ, Томас. Як хлопці стають чоловіками або чому футбол: повість / Томас Бруссіґ ; пер. з нім. С. Онуфрів. - Львів: Кальварія, 2006. – 9
17:53
Бруссіґ, Томас. Як хлопці стають чоловіками або чому футбол: повість / Томас Бруссіґ ; пер. з нім. С. Онуфрів. - Львів: Кальварія, 2006. – 9

Автор, німець Томас Бруссіґ (Thomas Brussig), мабуть, не цілком годиться на цю роль: він – не футбольний фанат, і це було жорстоким розчаруванням для однієї української журналістки, яка брала у письменника інтерв'ю під час його візиту до Києва. Підтримувати розмову про футбол Бруссіґ виявився не в змозі. Однак це не завадило йому написати книжку, в якій вся історія людства - головним чином рідної Східної Німеччини - виявилася преломленной через історію великих матчів.

"Як хлопці стають чоловікамі, або чому футбол" – це театральний монолог, призначений для виконання зі сцени. Його герой - літній тренер з "пивним" черевцем - ділиться з глядачами своїми міркуваннями на футбольні теми, а заодно переказує історію свого життя, тому що вона просто до слова припала.

Все в цьому монолозі - з розряду "просто до слова прийшлося": ось побачите, сьогодні піде дощ, я з досвіду знаю, а досвід у мене ого-го, я ще з часів Берлінської стіни працюю футбольним тренером, хоча взагалі-то я сторож на пивзаводі, а ось мій найкращий вихованець Гайко служив в караулі біля Берлінської стіни і одного разу застрелив порушника, за що після руйнування стіни потрапив під суд, а суддя була жінка, так що вони розуміють, ці жінки, вони ж навіть у футболі не розбираються, а що таке футбол - я вам зараз розповім ...

Головний герой книги «Як хлопці стають чоловіками…» родом з НДР, і падіння Берлінської стіни він пережив не менше болісно, ​​ніж наші співвітчизники - розвал Союзу: уламками накрило навіть тих, хто руйнування вітав. Але це для нього - дрібниці, адже футбол розвиває в людині прагнення діяти всупереч обставинам, всупереч навіть еволюції, найменше піклується про розвиток таких необхідних для футболу ніг ... "Людина просто не Створена для футболу. Футболіст пріреченій на поразку".

І коли у фіналі монологу герой кричить своїм вихованцям: "Мужики! Футбол - це все! "- йому вірять навіть ті, хто абсолютно байдужий до гонитви двадцяти здорових мужиків за одним маленьким м’ячиком ...

Найбільш терплячі і допитливі з жінок напевно здогадуються, що їм це для чогось потрібно, але навіщо? Напевно, вони можуть пояснити це самі собі, всередині свого закритого чоловічого футбольного ордена - Лицарів М’яча і Штанги. Але де той апостол, який витлумачить сакральне значення цієї великої гри нам, непосвяченим?

Автор так відгукується про свою книжку: «Моя нова книжка «Як хлопці стають чоловіками…» зовсім іншого спрямування. Власне, вона про футбол. Книга має форму розповіді футбольного тренера звичайної третьосортної команди, який увесь час говорить про гру, а насправді відволікає увагу читача від зумисне прихованої таємниці. Головний герой розповідає про футбол, щоб не торкатися набагато важливішої для нього теми. Що саме він приховує і намагається завуалювати, вийде назовні тільки в кінці книги…».

Книга, перекладена 28‑ма мовами, напевне заслуговує на увагу. Автор, Томас Бруссіґ, відомий нашим користувачам, які демонстрували сценки з твору під час конкурсу за його романом "Сонячна алея", оголошений Goethe-Institut в Україні. З твором можна ознайомитися у відділі обслуговування користувачів документами іноземними мовами.

Панчук Тетяна

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 278 | Додав: black | Теги: футбол , переклад з німецької | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]