1 Березня 2016 - Порадник читача
Головна » 2016 » Березень » 1

Пономарьова Т.О. Світла особистість імперії темряви: В.Г. Короленко на Рівненщині: джерела, літературні дослідження та краєзнавчі нариси / Т.О. Пономарьова; Рівн. обл. краєзнав. музей. – Рівне: ВАТ «Рівненська друкарня», 2010. – 304 с.

Маючи самобутній талант і виняткову працьовитість, В.Г. Короленко залишив по собі велику літературну спадщину, частина якої безпосередньо стосується рівненського краю.  До так званого «волинського циклу» творів В.Г. Короленка належать оповідання: «В дурном обществе», «Лес шумит», «Йом Кипур (Судный день)», «Слепой музыкант», «Ночью», «Парадокс», «Без языка», «История моего современника», «Детская любовь», «Мое первое знакомство с Диккенсом», «Братья Мендель», «Эпизоды из жизни искателя», «С двух сторон».

У них ясно відчувається погляд дорослої мудрої людини, яка намагається з’ясувати глибоке коріння тих подій і процесів, які визначили його життєві пріоритети і смаки. В.Г. Короленко з натхненням описує побут, звичаї, легенди, природні та містечкові краєвиди, архітектурні споруди, історичні події далекого минулого, а також такі, що відбувалися на його очах. Але більш за все увага письменника прикута не до загальних характеристик соціуму, а до кожної конкретної людини з її болем та відчаєм, боротьбою за правду і кохання, талантом, сподіваннями і пошуками щастя. ... Читати далі »

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 53 | Додав: kraeznavzi | Дата: 01.03.2016 | Коментарі (0)