Головна » 2014 » Січень » 17 » Звідки ти родом?
16:31
Звідки ти родом?
Бендюк М. Історія та легенди сіл Рівненського району / М. Бендюк ; Держ. іст.-культ. заповідник м. Острога. – Острог : Нац. ун-т «Острозька академія», 2012. – 258 с.

Багато років тому на цьому місці була дуже глибока прірва, наповнена водою. У тій прірві водилася велика риба. Крім цього, звідти постійно лунали страшні звуки. У селі подейкували, що там є страшне чудовисько. Проте чоловіки в це не вірили. Одного разу зібралося декілька сміливців і пішли рибалити, але назад не повернулися. Після того жінки не пускали своїх чоловіків на рибалку. Втім, у селі був хлопчик – спритний, сильний та розумний. Він здогадувався, що там живе якась істота, котра поїдає людей, і, оскільки вже давно туди ніхто не ходив, вона зголодніла. Одного разу він вирішив піти до тієї прірви. Вже на світанку хлопчик-сміливець стояв над нею. Не встигнув навіть кинути у воду камінець, як страшне чудовисько вистромило потворну голову і плюнуло на хлопчика рожевою слиною. Хлопчак встиг відкотитися вбік і врятувався лише тим, що почало сходити сонце. Від його перших променів чудовисько згоріло, а на тому місці, куди потрапила слина, почала горіти земля. Прірва миттєво засипалася. Хлопчик залишився живим. Згодом всі дізналися про цей випадок. Довго люди боялися ходити до тієї місцевини, чи навіть наближатися. Пройшли роки і люди замість «прірви» почали говорити «безодня», ця назва залишилася ще й досі.

Ось таку та багато інших, не менш цікавих, легенд та переказів, уважний читач може знайти на сторінках цієї книги. А легенди і перекази дуже своєрідно пояснюють непояснене – і в цьому їхня цінність. Ось назви тільки деяких з них: «Перша легенда про Чортову гору», «Друга легенда про Чортову гору», «Третя легенда про Чортову гору», «Четверта легенда про Чортову гору» та врешті-решт легенда «Куди поділася Чортова гора», «Легенда про загублене подружжя», «Легенда про Здихальну гору в селі Дерев’яному», «Легенда про таємну печеру на Городищі», «Легенда про золоту криницю», «Рисі у в’янку» та багато, багато інших.
У виданні використано відомості з архівних джерел, а також зібрано свідчення місцевого населення щодо історичного минулого сіл Рівненського району. З книжки Ви можете довідатися про географічне положення певного поселення, про походження та первісне значення його назви.
Чому час не відняв в жителів сіл власної історії, мови та духовних цінностей? Хто залишив свій слід у назвах наших поселень, які території заселялися раніше, а які пізніше? Чи історія вашого рідного села єдина і неповторна? Як читати цю книжку? Її можуть читати люди, різні за віком, освітою, уподобаннями, і шукатимуть вони на її сторінках, мабуть, теж неоднакових відомостей. Але, головне завдання цієї книжки – розбудити цікавість, привернути увагу читача до історії свого селища, міста чи села, до своєї, такої, може, непомітної, але такої рідної «малої батьківщини».

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 619 | Додав: kraeznavzi | Теги: Тайкури , Бармаки , Глинки , Золотиїв , Тютьковичі , Колоденка , Радиславівка , Городище , Видумка , Тинне | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]