Головна » 2015 » Червень » 7 » Зосередження духовності
17:38
Зосередження духовності

Корецький Свято-Миколаївський собор. Історія, відродження, парафіальна діяльність / ред.-упоряд. Любов Ярмолюк. Рівне : О. Зень, 2014. – 272 с. : іл.

Духовна культура була і залишається однією із головних рис, котрі визначають ідентичність народу, його самобутність і неповторність. Для українців упродовж віків носієм такої культури, середовищем, де проповідувались моральні цінності, світоглядні орієнтири була Православна церква.
На рівні сільської чи міської громади храм завжди відігравав роль центра, місця зосередження найсвятіших вартостей. Якщо поглянути в минуле, то, у більшості випадків, історія тієї чи іншої спільноти – це історія місцевої церкви, її настоятелів, вірян. На сторінках книги «Корецький Свято-Миколаївський собор» вперше висвітлюється історія Свято-Миколаївського храму м. Корець, подаються відомості про священиків та притч собору, значний об’єм видання виділено для зображеня діяльності парафіян. Окрім того подано коротку історичну довідку про місто Корець, описано храми різних християнських конфесій, праведну і благочестиву діяльність Святого Миколая. В книзі вперше наведено низку архівних джерел, унікальних світлин та текстових досліджень. Нині це видання найбільш вичерпно висвітлює історію Миколаївського храму. Представлена на суд громадськості книга, що дає матеріали про минуле Миколаївської церкви Корця, має особливу будову – збірник документальних матеріалів про різні сфери буття самої церкви, її духовенства і парафіян. Автори-упорядники цього видання дають читачеві джерела, на основі яких вони самі можуть зробити висновки, провести відповідні паралелі, стати на деякий час дослідником історії святині. Також редактори-упорядники щиро дякують за надані матеріали працівникам Корецької центральної районної бібліотеки і головному бібліотекарю Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Карпінській Тетяні Валентинівні.
В історії Української Православної Церкви чимало трагічних сторінок, зокрема в книзі описано період гонінь і репресій, яких православні зазнали від комуністичного режиму в СРСР. І лише крах останнього й утвердження Незалежної України призвели до укріплення віри, побудови нових храмів, співпраці Церкви і школи, армії, інших інститутів громадського суспілства. Нелегкі часи випали на долюУкраїни та її Православної Церкви і в наш час. В Україні йде братовбивча війна, ллється невинна кров, гине цвіт нації – молодь. Нехай Святий угодник Миолай біля престолу Божого у Корецькому Свято-Миколаївському соборі молить Спасителя нашого, всіх Святих за порятунок України від подальшого кровопролиття, за стійкість у Вірі, єдність і цілісність Православної Церкви.
Всіх тих, хто цікавиться святинями нашого краю, їх історією, запрошуємо до відділу акумуляції краєзнавих документів та бібліографії ознайомитися з матеріалами про минуе і сьогодення Корецького Миколаївського храму.


Каленюк Л. М.

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 680 | Додав: kraeznavzi | Теги: парафіяни , Українська Православна Церква , священики , святині краю , Свято-Миколаївський собор , Корець | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]