Головна » 2017 » Березень » 11 » Золота підкова Львівщини
18:43
Золота підкова Львівщини

Бородюк Н. Хто-хто в замку оселиться? / Н. Бородюк // Урядовий кур’єр. – 2017. – 4 берез. – С. 9.
Найбільша кількість замків, фортець та оборонних монастирів збереглася до нашого часу на заході країни – на Львівщині, Івано-Франківщині, Тернопільщині, Волині, Закарпатті та Хмельниччині.
Підгорецький замок, що на Львівщині, захоплює одразу — без довгих оглядин. Більше того, це відчуття не зникає і не забувається. Він прекрасний навіть у своїй занедбаності, а колись, ще й завдячуючи багатству і вишуканості інтер'єру, був серед найцікавіших у Європі. «Його вважають українським Версалем», — казав легендарний Борис Возницький.
Не сумнівалися в цьому й автори одного з найвідоміших радянських фільмів «Три мушкетери», знімаючи тут пригоди французьких героїв.
Простір навколо небаченої краси будівлі відкритий і не менш цікавий; це і колишній терасовий парк, і величний римо-католицький костел зі скульптурним ансамблем, а з бастіонних мурів у гарну погоду проглядаються краєвиди на кілька десятків кілометрів.
Свого часу три замки – Підгорецький, Золочівський і Олеський – узяв під свою опіку, зробивши філіями Львівської галереї мистецтв, її директор Герой України Борис Возницький. І тим урятував. Нині їх об’єднано в один з найпопулярніших у країні туристичних маршрутів «Золота підкова Львівщини».
Чому з відновленням Підгорецького не склалося на відміну від «колег»? Бо потребував найбільше вкладень, тож Возницький залишив його на потім. Смерть видатного музейника зупинила всі плани.
Олеський замок, що за 15 хвилин від Підгірків, видно здалеку – він височіє на природному пагорбі. Його уродини загубилися в XIII ст., в часах Галицько-Волинського князівства. Так припускають історики, бо в першій письмовій згадці, датованій 1327 роком, йдеться про фортецю, яка вже функціонувала. Із суто оборонної споруди на житлову замок перетворили поляки після захоплення цих земель. На початку XVII ст. один з його власників воєвода Іван Данилович добудував два поверхи, і замок набував приблизно нинішніх обрисів.
На службі в Івана Даниловича деякий час перебував Михайло Хмельницький – батько майбутнього гетьмана Війська Запорозького. Саме в цьому замку народився майбутній король Речі Посполитої Ян ІІІ Собеський – улюбленець поляків.
Але замки Возницького – це не тільки історія. Видатний музейник розглядав їх і як майданчики для показу творів мистецтва.
Не виняток і замок у Золочеві. Він, до речі, єдиний у Європі, відновлений так, яким був у XVII столітті. Але в це приміщення екскурсанти зайдуть обов'язково. Тож прогулятись в Китайський палац, розташований за кількадесят кроків від замку, а також ознайомитись з середньовічним замком у місті Жовкві, ви можете разом з автором статті Наталією Бородюк.










Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 290 | Додав: Bibliograf | Теги: Замки , архітектура , туристичний маршрут , Львівщина | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]