Головна » 2013 » Лютий » 19 » Зизифус у вашому саду
19:07
Зизифус у вашому саду
Зизифус, він же унабі, ююба, жожоба, анап, китайський фінік – з описів у різній літературі являє особою великий колючий чагарник. Як плодову культуру у Китаї зизифус вирощують більше п’яти тисяч років; звідти він почав поширюватися до Японії, Індії, Пакистану та інших країн. Сьогодні промислові насадження є у США, в Іспанії, Італії, Єгипті, Ізраїлі та інших країнах. Цю рослину рекомендують вирощувати і в Україні. Треба визнати, він є дуже корисним. Всі її частини використовуються людиною. Плоди дуже солодкі і смачні, їх вживають у свіжому вигляді, коптять, сушать, консервують, готують із них напої та кондитерські вироби. Коріння застосовують для фарбування вовни й шовку в різні відтінки жовтого кольору та для дублення шкіри; з кори й листків виготовляють штучний шовк ; з дуже щільної, міцної і гарної деревини роблять меблі, паркет, дерев’яну скульптуру та прикраси.
Лікарською сировиною є також вся рослина, від листків до коренів. Японці і китайці вважають, що саме постійна присутність зизифусу в раціоні продовжує їм життя як мінімум на двадцять років.
Якщо Ви схочете одержати врожай, не забудьте, що зизифус у наших садах поки що рідкість, тому садити потрібно не менше двох дерев, бажано різних сортів. Але посадивши унабі, Ви подаруєте собі й своїм рідним задоволення, красу та здоров’я. Адже це чудово, коли субтропічна культура ростиме у Вашому саду і приноситиме щастя та довголіття.

Волков В. Зизиф ус / В. Волков , Н. Волкова // Дім, сад, город . - 2012. - №11 . - С. 12 - 13 .

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 401 | Додав: Bibliograf | Теги: фініки , лікаська сировина , рослини екзотичні | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]