19:07
Зизифус у вашому саду
|
|
Зизифус, він же унабі, ююба, жожоба, анап, китайський
фінік – з описів у різній літературі являє особою великий колючий чагарник. Як
плодову культуру у Китаї зизифус вирощують більше п’яти тисяч років; звідти він
почав поширюватися до Японії, Індії, Пакистану та інших країн. Сьогодні
промислові насадження є у США, в Іспанії, Італії, Єгипті, Ізраїлі та інших
країнах. Цю рослину рекомендують вирощувати і в Україні. Треба визнати, він є
дуже корисним. Всі її частини використовуються людиною. Плоди дуже солодкі і
смачні, їх вживають у свіжому вигляді, коптять, сушать, консервують, готують із
них напої та кондитерські вироби. Коріння застосовують для фарбування вовни й
шовку в різні відтінки жовтого кольору та для дублення шкіри; з кори й листків
виготовляють штучний шовк
; з дуже щільної, міцної і гарної деревини роблять
меблі, паркет, дерев’яну скульптуру та прикраси.
Лікарською сировиною є також вся рослина, від листків до коренів. Японці і китайці вважають, що саме постійна присутність зизифусу в раціоні продовжує їм життя як мінімум на двадцять років.
Якщо Ви схочете одержати врожай, не забудьте, що зизифус
у наших садах поки що рідкість, тому садити потрібно не менше двох дерев,
бажано різних сортів. Але посадивши унабі, Ви подаруєте собі й своїм рідним
задоволення, красу та здоров’я. Адже це чудово, коли субтропічна культура
ростиме у Вашому саду і приноситиме щастя та довголіття.
Волков В. Зизиф ус / В. Волков , Н. Волкова // Дім, сад, город . - 2012. - №11 . - С. 12 - 13 . |
|
|
Всього коментарів: 0 | |
|
|