Головна » 2015 » Лютий » 11 » Зінаїда Тулуб. В степу безкраїм за Уралом
11:13
Зінаїда Тулуб. В степу безкраїм за Уралом

Тулуб З. П. В степу безкраїм за Уралом / З. П. Тулуб. – К.: Київ – Париж – Дакар, 2013. – 568 с.

Роман видатної української письменниці Зінаїди Тулуб «В степу безкраїм за Уралом» — одне з найвидатніших явищ художньої шевченкіани. Задум написати твір про Тараса Шевченка виник у репресованої у 30-і роки письменниці в період її перебування на засланні в Казахстані (1947 - 1956). Роботу над романом письменниця змогла почати лише після того, як 1956 року повернулася до Києва і отримала доступ до архівних та мемуарних матеріалів, до наукової літератури. Цей твір і досі широко популярний завдяки високохудожньому зображенню складної та величної постаті геніального поета, мислителя, художника, гуманіста. Зінаїда Тулуб показала чи не найскладніший період його життя. Тяжка, принизлива солдатчина в Богом забутому краї, далеко від рідної України, без друзів та підтримки, заборона писати й малювати, бездушна муштра — все це трагічно вразило чутливу вдачу Шевченка. Однак, як показала письменниця, поет не опускав рук: він жив подвійним життям. Одне було в усіх на очах: на плацу, в смердючій та гамірливій казармі, у бруді солдатської «словесності». Але було в нього ще інше, таємне і творче життя, про яке могли здогадуватися лише близькі, друзі. А сторонні й гадки не мали, що в душі його бринять нечутні пісні, сплітаються рими, народжуються образи, нагромаджуються спостереження.Роман було завершено у 1962 році, і тоді ж його опублікував під назвою «За бортом» харківський журнал «Прапор». Одним із перших схвально відгукнувся про твір відомий шевченкознавець Євген Кирилюк. «Мушу визнати, - писав він, - що не завжди від читання творів про нашого великого Кобзаря я дістаю естетичне задоволення. Деякі автори зглибока не вивчають наукової літератури, оточення Шевченка та його епохи.Новий роман З.П. Тулуб про поета я читав з неослабною увагою... Провідна ідея роману - незламна воля Шевченка, прагнення  до боротьби, навіть в умовах заслання, за визволення народу. З. Тулуб досконало опанувала біографічний матеріал, створила історично правдивий, художньо переконливий, хвилюючий образ Шевченка.Роман З. Тулуб - видатний твір про великого поета і художника».
Але після відкриття  нових фактів з життя великого Кобзаря в період заслання, письменниця написала нові розділи до роману і навіть змінила назву. Тепер йому заголовком став Шевченків рядок: «В степу безкраїм за Уралом...».Цей рядок є заключним у вірші, який починається словами «Самому чудно...» і який був написаний в Орській фортеці у другій половині 1847 року.Новий заголовок - «В степу безкраїм за Уралом» - позначає простір, з яким пов'язаний значний період Шевченкового життя. У тому, чужому для нього просторі, поет почував себе «невольником» і «сиротою», що по-своєму засвідчувало його невитравне устремління до волі, до рідної України.

Вперше роман Зінаїди Тулуб «В степу безкраїм за Уралом» приходить до сучасного українського читача у супроводі художньо-мистецьких творів Тараса Шевченка: акварелей, офортів, графічних малюнків, виконаних ним під час першої і другої експедицій з дослідження Аральського моря у 1848-1849 роках.
Дане видання роману «В степу безкраїм за Уралом» присвячується 200-річчю від дня народження генія українського народу - Тарасу Григоровичу Шевченку.

Підготувала Л. Василевська

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 2091 | Додав: abonement | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]