Головна » 2018 » Серпень » 28 » Зіґфрід Вайшенберґ . Журналістика та медіа : Довідник. - К.:Вільна преса,2011. - 529с.
09:40
Зіґфрід Вайшенберґ . Журналістика та медіа : Довідник. - К.:Вільна преса,2011. - 529с.

З чого починається театр? Усім відомо, що з вішалки. А от з чого починається журналістика? Звичайно ж, з новин! Автор довідника «Журналістика та медіа» Зігфрид Вайшенберг вчить молодих спеціалістів у сфері мас-медіа правильно, нешаблонно висвітлювати новини громадськості та
стати справжніми професіоналами своєї справи.
Постане природнє питання: чи актуальна у даний час ця книжка? Адже з нової журналістики написано вагон з малим причепом посібників. Однак це не звичайний, як звикли казати на пострадянському просторі, «совдепівський» підручник з журналістики, який хочеться закрити, лише глянувши на перші сторінки новий, модерновий підхід до стандартів медіа. Головною родзинкою книжки стала сила-силенна практичних прикладів, яких завжди так бракує молодим та ще недосвідченим спеціалістам.

Сьогодні ми звикли отримувати новини звідусіль: з радіоприймачів, з каналів телебачення, з друкованих видань та, звичайно ж, з Інтернету. Проте не завжди ці повідомлення відповідають усім, так сказати, «вічним» стандартам журналістики. Все частіше ми отримуємо неправдиву, необ’єктивну та інколи навіть шокуючу інформацію, яка зовсім не відповідає дійсності. Наш мозок заполонили суб’єктивні, абсолютно неперевірені та недостовірні повідомлення. Судячи з новин деяких телеканалів, не лише в Україні, а й в усьому світі тільки те й роблять, що вбивають, ґвалтують та
торгують наркотиками. Ну як нормальна, адекватна людина може сприймати лише «чорні новини»? Абсолютно відсутній баланс позитивного та негативного. В Інтернет-ресурсах взагалі важко знайти «true news». Що не сайт, то одразу когось вбили, більшість зірок шоу-бізнесу смертельно хворі, а усіх жителів планети Земля чекають одні лише апокаліпсиси, катастрофи, стихійні лиха та нескінченна купа «кінців світу». І що після цього можна сказати про сучасних журналістів та їхні новини? Та нічого хорошого. Про основи журналістики вони або забули, або навіть і не чули ніколи.

Та й про які основи може йти мова, якщо суто українська журналістика зародилася відносно нещодавно. Адже довгий час не тільки в Україні, а й у більшості країн СНГ друкувалися лише матеріали на замовлення, як їх ще у народні називають «джинсою», багато років правда замовчувалася через так званий зашморг на шиї журналістів, цензуру. Українська журналістика знаходиться ще в ембріональному стані, лише починає ставати на довгий шлях розвитку. Хоч як би ми не бігли за західними та європейськими тенденціями журналістики, наші новостні стандарти вважаються вже відносно застарілими та немодними порівняно із закордонними колегами.

А от німецький професор та директор Інституту в Гамбурзі Зігфрід Вайшенберг показав молодому українському журналісту істинну сучасних медіа, розклав по поличках усе те, що українцям ще досі було невідомим та незрозумілим. Він вдало поєднав короткі теоретичні відомості з вагомими та змістовними практичними елементами.

Мою особисту увагу привернув розділ під назвою «Стандарти інформаційних повідомлень», в якому німецький науковець, наче вчитель молодших класів, сходинка за сходинкою пояснює своїм журналістам-першокласникам, як правильно збирати інформацію та перетворювати її в справжній інформаційний матеріал. Він розписав кожний елемент журналістського твору з неймовірною докладністю та точністю. Починаючи від джерел інформації та часових форм у повідомленні і закінчуючи мовностилістичними правилами.

Пан Вайшенберг, наче жирним чорним маркером перекреслює усі колишні правила та методи написання журналістських матеріалів та показує своїм читачам, що не лише правило перевернутої піраміди є основою новостної журналістики. Він зазирає у самі витоки журналістики та вчить по-новому, по-сучасному сприймати та подавати інформацію.

Після прочитання довідника «











Журналістика та медіа » залишаються лише приємні відчуття, до речі, не тільки від внутрішнього наповнення, а й від структури видання. Зігфрид Вайшенберг серйозно підійшов до питання форми книжки, адже, як відомо, чітке та зрозуміле структурування інформації є дуже важливим моментом у журналістиці.

Абсолютно без сумнівів можна стверджувати, що довідник «Журналістика та медіа» просто необхіден українським студентам та молодим спеціалістам у сфері журналістики. Зігфрид Вайшенберг, маючи багатий науковий та практичний досвід створив справжнісіньку настільну книгу для багатьох журналістів. Він під власним кутом зору висвітлив читачам ази написання та подачі журналістських матеріалів та віднайшов точку опори журналістики у новинах навіть в епоху Інтернету.

Довідником можна скористатися, завітавши до відділу обслуговування користувачів документами іноземними мовами нашої книгозбірні.

Панчук Тетяна

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 146 | Додав: black | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]