Головна » 2014 » Серпень » 6 » Жапризо Себастьян. Дама в очках с ружьем в автомобиле. Ловушка для Золушки
14:40
Жапризо Себастьян. Дама в очках с ружьем в автомобиле. Ловушка для Золушки

Жапризо Себастьян. Дама в очках с ружьем в автомобиле
Жапризо Себастьян. Ловушка для Золушки.

Що читати влітку? Звичайно те, що знаходиться в нерозривній гармонії із словом "відпочинок"- детективи, любовні романи, новели... Влітку я люблю щось перечитувати і завжди повертаюсь до своїх улюблених книг. Особливе місце серед них займає Себастьян Жапрізо. Час від часу перечитую "Ловушка для Золушки" та "Дама в очках с ружьем в автомобиле" , щоб опинитися в очікуваній своєрідній атмосфері, властивій тільки його детективам.
По автостраді мчить розкішний автомобіль. В ньому молода жінка, що відважилась на невеличку авантюру... Попереду яскраві вихідні - декілька днів абсолютної свободи і  - Море!!!..., якого вона ще ніколи не бачила. "... я не сразу призналась себе в своем намерении. Я очень здорово умею вступать в сделку с собственной совестью. Садясь в машину, я просто подумала, что ничего страшного не случится, если я часок- другой покатаюсь на ней...".
Герої Жапрізо, як правило, попадають в майстерні пастки, розставлені іншими. Відкриваючи внутрішній світ своїх героїв, він заставляє нас сприймати їх реальними, конкретними людьми, співпереживати і, навіть, полюбити: "Зовут меня Дани Лонго. Вернее, Мари Виржини Лонго. Но когда я была маленькой, я выдумала себе имя Даниель. Я вру с тех пор, как дышу... По документам мне двадцать шесть лет, по умственному развитию - одиннадцать-двенадцать, рост метр шестьдесят восемь, волосы довольно светлые, вдобавок я каждый месяц обесцвечиваю их тридцатипроцентной перекисью водорода; я не уродлива, но ношу дымчатые очки, чтобы скрыть свою близорукость, – это моя уловка, хотя все давно раскусили меня, идиотку, – и единственное, что я умею делать наиболее прилично, это молчать. Кстати, я никогда ни с кем не заговариваю, разве что попрошу передать мне соль. Дважды я нарушила свое правило, и в обоих случаях это ни к чему хорошему не привело. Ненавижу людей, которые не понимают с первого раза, что с ними не хотят иметь дело. Ненавижу себя...".

Себастьян Жапрізо - неперевершений майстер психологічного детективу, віртуоз сюжету і слова. Його твори захоплюють незамінною присутністю загадки, таємниці, яку прагнеш самостійно розкрити, але закінчення завжди вражає своєю непередбачуваністю. Розгорнувши книгу, ви потрапляєте в полон майже містичної атмосфери і разом з Дані, здійснюєте безглузді вчинки, закохуєтесь і посміхаєтесь, дивуєтесь і лякаєтесь, пригадуєте минуле, знову повертаєтесь до початку, співставляєте факти і, сторінка за сторінкою, підходите до неочікуваного завершення.
Конарчук Г.






Категорія: Прочитайте "давно забуте" | Переглядів: 379 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]