Земля Робінзона - 20 Жовтня 2014 - Порадник читача
Головна » 2014 » Жовтень » 20 » Земля Робінзона
11:11
Земля Робінзона

Під такою назвою в журналі «Техника – молодежи» в розділі «Антология таинственных случаев» опублікувана стаття кандидата біологічних наук М. Вєхова. В ній розповідається про історію шотландського моряка Александра Селькірка , який став прототипом відомого всім Робінзона Крузо -  героя твору Даніеля Дефо. Виявляється, письменник особисто знав Александра Селькірка . В 1713 р. він спеціально приїхав в Бристоль, щоб зустрітися з ним. Щоправда, Селькірк своєю грубістю, мовчазністью та похмурістю справив на нього неприємне враження. До того ж він був п’яницею. Після семирічних роздумів, в 1719 р. Д. Дефо розпочав підготовку до написання роману. Щоб уникнути звинувачень в плагіаті, автор переніс дію роману на 50 років назад, а місцем ув’язнення героя вибрав острів, що знаходився не в Тихому, а в Атлантичному океані. І острів цей мав назву Тобаго.
Справжній, а не літературний герой, через свою сварку з капітаном корабля був залишений на безлюдному острові, як вважали всі, включаючи самого Селькірка, на короткий термін. Це був острів Мас-а-Тьєрра, що знаходиться в акваторії Тихого океану. Насправді ж, боцману довелося затриматися тут на довгі 4 роки 4 місяці, аж до часу, коли його в 1709 році підібрала англійська експедиція.
На цьому дивовижному острові, в наш час існує єдине поселення Сан-Хуан-Баутіста, де проживає близько 600 чоловік, які є потомками французів, іспанців, португальців, чилійців, італійців та німців. Флора та фауна острова – унікальні. Рослини, що ростуть тут, виділені в найвищу категорію ботанічної ієрархії рослинного покрову Землі. На жаль, в наш час більшість ендеміків цього острова знаходяться під загрозою зникнення.
Чилійський уряд настільки перейнявся загальною популярністю островів архіпелагу Хуан-Фернандес, що в 1935 році об’явив їх національним парком, а в 1960-1970-х роках – ініціював перейменування островів: острів Мас-а-Тьєрра тепер іменується островом Робінзона Крузо, а острів Мас–а –Фуера носить ім’я справжнього героя-одиночки Александра Селькірка. Чим же займався більше чотирьох років невільний бранець тропічного раю?
Про це ви дізнаєтесь, прочитавши статтю М. Вєхова. А ще дізнаєтесь про те, як в 2005 році тут знайшли іспанський скарб з золотом і ювелірними прикрасами періоду інків, оцінений в 10 млрд. доларів США. І найдивовижніше те, що лежав він в тій же печері, де нерідко бував шотландець Александро Селькірка.



Вехов Н. Земля Робинзона / Н. Вехов // Техника – молодежи. – 2014. - № 10. – С. 44-51.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 283 | Додав: Bibliograf | Теги: заповідники. , Д. Дефо , ендеміки , колонізація острова , Безлюдні острови , Александро Селькірка , Робінзон крузо | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]