Головна » 2019 » Грудень » 16 » Здолбунів
16:41
Здолбунів

Остапук В. П. Здолбунів / В. П. Остапук. – Луцьк : ФОП Гадяж Ж. В. друкарня Волиньполіграф, 2019. – Ч. 1. Від перших поеселенців до Української революції 1917-1921 років. – 240 с.

Книга присвячена історії міста Здолбунова від часів перших переселенців до закінчення Української революції  1917-1921 років. Науково-краєзнавче видання базується на широкому спектрі архівних документів, публікацій сучасних істориків та дослідників попередніх поколінь. У праці використано пласт документів, що зберігаються у державних архівах та краєзнавчих музеях Рівного та Луцька, а також низку документів та фото, що перебувають у родинних зібраннях і приватних колекціях.

Надзвичайно змістовними видаються спогади здолбунівчанина Петра  Андрійовича Попчука (1899-1985) «История Здолбуновского железнодорожного узла. События и люди : 1873-1939 гг.», які вмонтовані у історичний екскурс Здолбунова. Вони написані зі спогадів старожилів та з власного життєвого багажу П. А. Попчука, все життя якого пройшло у Здолбунові. Він був свідком подій Першої світової війни і Української революції та безпосереднім учасником розвитку здолбунівського залізничного вузла, а також міського мистецького та спортивного життя.

У книзі використано низку публікацій тодішніх періодичних видань, а також матеріали щорічних статистичних звітів-збірників «Обзор Волынской губерніи» і «Памятная книжка Волынской губерніи».

З документальних знахідок, що використані у книзі, варто відзначити документи з технічного переоснащення цементного виробництва у Здолбунові, а також список міських виборців м. Здолбунова по виборах до І Державної думи у 1906 році, складений згідно з матеріалами, що зберігаються у фондах Державного архіву Рівненської області. Цей список дає можливість засвідчити мешканців Здолбунова, які проживали на початок минулого століття, зокрема їхні адреси та рід занять.

Поступ освітнього життя, освячення будівництва Свято-Катеринівської церкви проілюстровано чималою кількістю фотодокументів. Зображенню пам’яті про події Першої світової війни та Української революції присвячена чимала частина розділу під назвою «Історія і пам’ять». Саме у березні-травні 1919 року Здолбунів перебував у епіцентрі військово-політичного життя УНР, адже став місцем постою Директорії і штабу армії УНР. У будинку теперішнього головного корпусу Здолбунівської ЗОШ № 5 відбувалися найважливіші державні наради Директорії, уряду та військових очільників армії УНР. Пам’ятна дошка на будівлі присвячена перебуванню Симона Васильовича Петлюри.

Чималий інтерес викличе ілюстрована фотографіями з родинних архівів здолбунівчан інформація про перші кроки футбольного життя у місті понад століття тому. Згідно з документами, саме у Здолбунові започатковано футбольне дійство на теренах теперішньої Рівненщини.

Книга зацікавить краєзнавців, любителів минувшини, усіх, хто цікавиться історією рідного краю та Здолбунова.

Інна Петрук

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 31 | Додав: kraeznavzi | Теги: історія футболу , залізничний вузол , перші поселенці , Перша світова війна , Історія Здолбунова , цементний завод , українська революція , Здолбунів у XVI-XVIII ст. | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]