Головна » 2015 » Жовтень » 30 » Замки і фортеці Західної України
12:51
Замки і фортеці Західної України

Мацюк О. Я. Замки і фортеці Західної України. Історичні мандрівки / О. Я. Мацюк ; худож. оформ. Івана Плесканка. – Львів : Центр Європи, 2013. – 200 с.
Ця книга — подорож в історію, розповідь про туристичні маршрути до пам'яток оборонного будівництва Західної України. Львів і Кам'янець-Подільський, Жовква і Лаврів, Острог і Крилос, Тернопіль і Бучач, Дубно і Болехів, Олельк і Кременець, — ось далеко не повний перелік міст і селищ, де зможе побувати допитливий читач, ознайомитись з замками і монастирями, городищами і церквами, костелами і синагогами — пам'ятками нашої старовини.
Автор туристичних маршрутів — львівський історик, який понад 30 років віддав вивченню замків і фортець України.
Проект — графічна реконструкція Низького замку у Львові. Автори К. Присяжний, М. Долинська, О. Канюк. Рис.М. Козурак
Століттями населення України вело неспокійне і тривожне життя. Відкриті простори її земель були постійним об'єктом нападів, спершу монголо-татарських орд, а пізніше кримсько-татарських і турецьких військ. Відчутної шкоди завдавали і військові загони, які постійно плюндрували міста і села України. Існування численних населених пунктів було можливим лише під захистом міцних мурів замків та інших оборонних споруд. І хто знає, як склалася б доля нашого народу в минулому, якби їх не було.
Споруди оборонного типу, або, як ми тепер їх називаємо — пам'ятки оборонного будівництва, зводили як для захисту від ворожих нападів, так і для оборони великих феодалів і землевласників від народного гніву і частих взаємних нападів феодалів-сусідів. Потреба в обороні краю відповідно видозмінювала архітектурну монументальність навіть княжих храмів і палаців.
З більшості цих міст-фортець, замків, замочків або оборонних дворів на сьогодні не залишилося й сліду. Лише рештки валів і ровів, перекази, топонімічні назви або архівні й археологічні матеріали донесли до нас скупі відомості про них.
Досить важливим у дослідженні пам'яток оборонного будівництва є реконструкції давньоруських городів, храмів, пізньосередньовічних міст-фортець, замків, військових (козацьких) таборів тощо. За останні роки в цьому напрямку зроблено багато. Загальновідомі проекти реконструкції пам'яток оборонного будівництва, здійснені Г. Н. Логвином, П. О. Раппопортом, Б. О. Тимощуком, К.І.Терещуком та ін.
Книга Вас знайомить з різними маршрутами: Золота підкова;. По Жовківщині; До наскельної фортеці Тустань; Місцями князя Льва Даниловича; Шляхами Волині; До скиту Манявського; По Західному Поділлю; Дорогою до Перемишля; Оборонні споруди Закарпаття.







Підготувала Н. Юшкова

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 361 | Додав: Bibliograf | Теги: Історія , Замки , фортеці , туристичні маршрути , Західна Україна | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]