Головна » 2017 » Грудень » 28 » Законодавство про децентралізацію
11:41
Законодавство про децентралізацію

Децентралізація влади. Законодавство. Роз’яснення. Зразки документів / за ред. В. В. Бондаренка // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2017. - № 6. – 420с.

Децентралізація стала своєрідним трендом сучасних європейських держав. Вона полягає у перерозподілі повноважень і ресурсів від державних органів до органів місцевого самоврядування. Сьогодні за цим трендом вже живуть деякі громади, адже він дає поштовх до їх повноцінного розвитку. Торкнутися децентралізація має кожного громадянина, кожної сім’ї, кожного виробничого колективу. Вона має призвести до змін у системі влади, всіх аспектів нашого життя, пов’язаних з нею. Йдеться про адміністративні процедури, зокрема про дозволи, реєстрації, посвідчення, а також інвестиції, ремонтування шкіл, утеплення дитячих садків, ремонт доріг, придбання обладнання тощо, які можна і необхідно вирішувати самостійно . Децентралізація надає можливість поліпшити життя як у громаді, так і в цілій країні – потрібно лише розумно господарювати на власній землі. Так, як це роблять усі європейські громадяни.
Проте виникає багато запитань, адже зміни торкнуться системи місцевого самоврядування. Передача повноважень фактично означає передачу певних ресурсів громадам. Це буде закріплено в Конституції України, у багатьох законах, інших нормативно-правових актах, про що йдеться у даній збірці. Ці акти визначають нові правила, за якими працюватиме нова система влади.
Першим засадничим документом, який започаткував цей процес, стала затверджена Кабінетом Міністрів України в квітні 2014 року Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Головним законодавчим актом, який закріплює основи здійснення місцевого самоврядування, є Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». В Бюлетені зібрані документи за такими розділами:
1.    Концептуальні засади реформи децентралізації влади
2.    Законодавчі основи здійснення місцевого самоврядування
3.    Регіональна політика
4.    Об’єднання територіальних громад
5.    Бюджетна децентралізація
6.    Децентралізація повноважень з надання адміністративних послуг
7.    Децентралізація повноважень у сфері державного архітектурно-будівельного контролю
8.    Децентралізація у сфері охорони здоров’я.
Дане видання має на меті поінформувати усіх зацікавлених осіб щодо наявних документів, що регламентують процес децентралізації.










Підготувала В. Гуріна

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 235 | Додав: Bibliograf | Теги: громади , законодавство , місцеве самоврядування , децентралізація | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]