Західне Полісся - 14 Березня 2013 - Порадник читача
Головна » 2013 » Березень » 14 » Західне Полісся
12:06
Західне Полісся
Західне Полісся: історія та культура. Вип. 4. Володимирецький район  Рівненської області / Іст.-етногр. експедиція Держ. наук. центру захисту культ. спадщини від техноген. катастроф (ДНЦЗКСТК); ред.-упряд. А. Українець. – Рівне : О. Зень, 2012. – 200 с .
Знайти шлях від села Луко Володимирецького району до таємничого урочища Старець (або Хрести) дуже легко – дороговказом є кольорові стрічки, якими подорожні пов’язали у напрямку Хрестів старі сосни. В урочищі встановлена група дерев’яних хрестів, вкритих тканинами-пожертвами, принесеними численними паломниками. Люди приїжджають сюди в пошуках зцілення від різноманітних недуг цілими родинами, випадково почувши від когось про існування цього місця.
На думку наукових співробітників відділу «Інституту дослідів Волині» Рівненського обласного краєзнавчого музею, з точки зору етнографічних досліджень, таємниці урочища Старець і досі не розкриті. За переказами, на цьому місці загинула родина мандрівного жебрака – «старця». «Старці » прямували лісовою дорогою до села Луко. Знесилені, вони присіли відпочити під деревами й замерзли, не дійшовши до села. Весною тіла загиблих були поховані місцевими селянами, а місце їх загибелі відзначене хрестом. В «Етнографічних нотатках про село Луко» Генрика Мушинського , опублікованих 1938 р.(переклад з польської О. Нагорнюка ) відзначено, що село Луко є надзвичайно цікавим селом у будь-якому аспекті для того, хто цікавиться народною культурою, так як тут, як взагалі в будь-якому селі, годинник історії рухається значно повільніше; ходою черепахи доходять до села нові явища. Століття і народи, які відходили в небуття, залишили в культурі народу, у його мові, віруваннях, будівництві та одязі сліди, які прочитуються сьогодні, тому що ретельно зберігаються. У пропонованому збірнику вміщено матеріали, які стосуються одного з найцікавіших у культурологічному аспекті району Рівненщини – Володимирецького . Експедиційне обстеження території, яка нині входить до його складу, розпочалося ще в 19 ст., завдяки ініціативі засновника Гордоцького музею – барона Ф.Р. Штейнгеля. Історико-етнографічна експедиція Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф (ДНЦЗКСТК), що обстежує райони, постраждалі від аварії на ЧАЕС, здійснила експедиційне обстеження 19-ти сіл Володимирецького району у 2009 році . У книзі пропонується тільки частина доробку дослідників. У відділі акумуляції краєзнавчих документів Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки можна також познайомитися з матеріалами досліджень, що висвітлюють різноманітні аспекти матеріальної та духовної спадщини інших поліських районів.
Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 488 | Додав: kraeznavzi | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]