Головна » 2014 » Грудень » 16 » Загадковий народ
10:07
Загадковий народ

Шабаровський В. Караїми на Волині: (штрихи до портрета загадкового народу) / В. Шабаровський. – Луцьк : Твердиня, 2013. – 252 с.

Караїми – нечисленний етнос, який компактно проживає в Криму, раніше жив на Галичині та Волині, де залишилося всього кілька осіб. Цей твір був задуманий автором як розповідь про караїмську громаду, яка в XYI-XYII ст., а за окремими відомостями й пізніше, існувала в с. Деражне Костопільського району Рівненської області. У процесі досліджень зібралося багато маловідомих даних не тільки про Деражне, а й про весь Волинський край. Тому у дослідженні, на основі українських та іноземних джерел, подано історію караїмів на Волині, зокрема в місті Луцьку та селі Деражне. Наводяться маловідомі дані про заснування, життя і побут караїмських громад на Волині. Розповідається про видатних караїмських діячів, які родом з Волині. Чимало сторінок присвячено розповіді про місце караїмського етносу і караїмського віровизнання у світі. Автор вводить до наукового обігу раніше невідомі джерела і факти, подає на суд читачеві власні переклади низки творів з літературної спадщини волинських караїмів. Пропонована читачам книжка вийшла в той самий час згубної боротьби всіх проти всіх і шалених перегонів за земними насолодами. Можливо, у цих умовах когось зацікавить доля волинських караїмів і хтось хоч якось посприяє відродженню цього самобутнього народу, його мови та культури. Напевно, не треба пояснювати, що коли на Волині не залишиться останнього носія караїмської культури, то щось втратять і українці.

Каленюк Л. М.

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 574 | Додав: kraeznavzi | Теги: караїми , Волинь , поетична спадщина караїмів | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]