Головна » 2017 » Травень » 31 » За тебе, рідна Україно
17:20
За тебе, рідна Україно

Свищевська Н. За тебе, рідна Україно : спогади ветеранів УПА. Повстанські пісні / упоряд. Н. Свищевська, Р. Тишкевич. – Рівне : Овід, 2012. – 148 с. : іл.

Волинь – чудовий край з чисельними масивами лісів і боліт, синьооких озер та працьовитими волелюбними  людьми.

Кожен народ має своє минуле, бо без минулого немає майбутнього. І в нас є свої борці-герої, які віддали своє життя за честь, за волю, свободу і самостійність рідної неньки України.

У книзі «За тебе, рідна Україно» зібрані повстанські пісні, записані від людей, на юність яких випало важке випробування – роки війни та післявоєнного лихоліття та спогади справжніх синів та дочок українського народу, що потрапили у жорна більшовицької тоталітарної системи, що під корінь нищила родовід патріотів.

Там, десь далеко, на Волині,

Створилась армія УПА,

Щоби воскресла Україна,

Щоб возродилась свобода.

Волинь і Полісся стали рідною домівкою повстанців. Недарма вони своїм неофіційним гімном взяли пісню на слова Дмитра Фальківського:

Очерет мені був за колиску,

На Поліссі родився і зріс.

Я люблю свою землю поліську,

Я люблю свій зажурений ліс.

Серед усної поетичної творчості, створеної повстанцями, особливе місце займають стрілецькі пісні, з невеликою частиною яких ви можете ознайомитись в цій збірці. Кожна пісня випромінює любов до неньки України, її народу, віру в краще майбутнє, невмирущість ідеї, що надихала на боротьбу.

Можна з впевненістю сказати, що ніякі тортури не змусять викинути з серця повстанську пісню, адже це – символ ідеї патріотизму, непокори і волі.

Людмила Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 320 | Додав: kraeznavzi | Теги: УПА , усна поетична творчість , повстанці , борці-герої , Полісся , Волинь | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]