Головна » 2014 » Липень » 14 » З ІСТОРІЇ ФІНАНСІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ: ВІД КИЇВСЬКОЇ РУСІ ДО ГЕТЬМАНЩИНИ
14:13
З ІСТОРІЇ ФІНАНСІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ: ВІД КИЇВСЬКОЇ РУСІ ДО ГЕТЬМАНЩИНИ

Одним з основних атрибутів повноцінного існування держави є власна фінансова система, синергетично пов’язана з усіма економічними інституціями. Незважаючи на різні історико-політичні обставини та перебування українських земель під владою чужинців упродовж тривалого часу, основною метою нашого народу завжди було прагнення мати свою державу з відповідним налагодженням гармонійно функціонуючих внутрішніх та зовнішніх економічних відносин у поєднанні з розбудовою власної фінансової інфраструктури. Україна має величезний досвід у впровадженні державотворчих процесів, починаючи іще з часів заснування Київської Русі . Дослідники виділяють три великі історико-інституційні цикли синкретичного розвитку національних фінансів України. Перший – зародження та поступ національної фінансової системи: давньоукраїнська державність – Київська Русь (882-1240), та українська козацька держава – Гетьманщина (1649-1764). Другий – еволюція фінансів України: відродження національної державності (1917-1921). І третій цикл – державні фінанси новітньої доби, тобто незалежної України (з 1991 року до сьогодення).
Запропонована періодизація дає найбільш загальні, «компактні» та одночасно детальні уявлення про державні фінанси України. Джерелами державотворення були національна ідея, дух та традиції, започатковані давньоукраїнською державою – Київською Руссю – та продовженні добою Гетьманщини. Саме в період зародження і формування Київської Русі закладалися основи сучасної фінансової системи. Закономірно, що в часи іноземного поневолення набувалися деякі ознаки, притаманні тим державам, які окупували українські землі. Але, незважаючи на це, за першої слушної нагоди відроджувалися свої національні традиції, як з погляду державотворення, так і ведення господарства загалом. Прикладом цьому є доба Гетьманщини, період національного відродження і, безумовно, історична подія новітньої доби – створення незалежної України. Більш детальніше про історію та розвиток фінансів української державності можна дізнатись прочитавши статтю автора Голубка С. З історії фінансів Української державності: від Київської Русі до Гетьманщини / С. Голубка // Незалежний аудитор. – 2014. – № 2. – С. 110-117 . Вичерпна інформація на таких  інтернет-ресурсах:

  • http://www.niss.gov.ua/content/articles/files/Moldovan-2a5bc.pdf – Олексій Молдован. Державні фінанси України: досвід та перспективи реформ. Монографія;
  • http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&Z21ID=&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Usoc_2012_1_10.pdf – Зародження та розвиток фінансів як інститутів української державності у контексті політичного та економічного протистояння XVI–XVIII ст. / В. В. Небрат;
  • http://studentbooks.com.ua/content/view/7/54/1/15/ – Державні фінанси: Виникнення і сутність бюджету;
  • http://www.confcontact.com/20110629/5_rimar.php – Бюджетна система України в період Гетьманщини та Запорізької Січі: стан та розвиток / К.е.н. Римарська Н.І., к.е.н . Корягін М.В.

М. Новікова

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 1511 | Додав: texnik | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]