Головна » 2016 » Червень » 7 » Всесвіт Олеся Бердника
09:51
Всесвіт Олеся Бердника



У 2016-му році минає 90 років від дня народження Олеся Бердника (1926-2003), письменника-фантаста, футуролога, філософа, громадського діяча, правозахисника


У газеті "Культура і життя" за 27 травня 2016 року публікується кілька статей Лариси Громадської про цю видатну особу. Ім'я Олеся Бердника по праву стоїть поряд із великими українцями. Для багатьох наших співвітчизників і мислячих людей усього світу він став провідником, учителем, духовним наставником. Його філософію вивчають в університетах Канади і США. У нарисі "Всесвіт Олеся Бердника" розповідається про дитинство письменника, ув'язнення, сталінські табори, творчість, заборону, видання та популярність за кордоном, участь у створенні Української Гельсінської групи.
За виступ на захист дисидентів-шістдесятників, за вільнодумство у творах він перебував під постійним наглядом. Його виключають зі спілки письменників. Друзі допомогли влаштуватися Берднику у творче об'єднання "Художник". Він створював ескізи до вітражів в ураїнському стилі, малював портрети, але найчастіше з-під його пензля народжувалися космічні сюжети. Бердник був чудовим різьбярем. Він умів шити одяг, знав ковальську справу, був майстром на всі руки. Чудово співав і танцював, грав на бандурі і банджо. Писав прекрасну поезію і музику до своїх творів.
У "Людині з майбутнього" йдеться про виставку "Погляд у вічність", що відкрилася у Вороньківській школі на Київщині, присвячену 90-літньому ювілею Олеся Бердника. На виставці представлено близько 250 експонатів, пов'язаних з життям і творчістю письменника: світлини, листи з ув'язнення і рукописи, матеріали Соборів УДР (Українська Духовна Республіка), документи, періодичні видання, художні роботи і твори письменника-фантаста.
Стаття "Українська Духовна Республіка" - про світогляд і філософію Олеся Бердника. Письменник разом зі своїм побратимом, кобзарем Василем Литвиним об'їздили всю Україну, опікувалися створенням кобзарської школи, організовували просвтницькі виступи, відвідували історичні місця.
Він побував у багатьох країнах світу, зокрема в Індії, на Тібеті, читав лекції у США і Канаді, зустрічався з відомими мудрецями. Бердника ніколи не полишала ідея об'єднання українців, пошуки внутрішньої свободи і пізнання самого себе. Він намагався знайти відповіді на запитання "Який сенс нашого буття? Яку місію несе людина, кожна нація у цьому світі?"




Анжела Хамедюк

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 360 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]