Головна » 2014 » Листопад » 27 » Володимир Войнович. Життя і неймовірні пригоди солдата Івана Чонкіна
19:03
Володимир Войнович. Життя і неймовірні пригоди солдата Івана Чонкіна

Володимир Войнович. Життя і неймовірні пригоди солдата Івана Чонкіна. Особа недоторканна : роман. - Харків, 2014. - 171 с.

Володимир Войнович — відомий письменник і поет, лауреат престижних премій, автор багатьох чудових творів, які перекладені багатьма мовами світу. Але навіть якщо б він створив тільки один роман — про свого безсмертного солдата Чонкіна — його ім'я увійшло б до скарбниці літератури. У радянські часи за правозахисну діяльність письменник зазнавав переслідувань, книга не друкувалася і 1980 року автор змушений був емігрувати. З тих пір багато чого змінилось у світі. Вже давно немає Радянського Союзу, а безжурний простак Чонкін залишився.
У передмові до вже другого українського видання, автор зазначає: “Чудовий поет Максиміліан Волошин якось висловився так: “Почетней быть твердимым наизусть и списываться тайно и украдкой, при жизни быть не книжкой, а тетрадкой” . Але все ж таки, як то мовиться, свобода ліпше, аніж несвобода, і слава Богу, що тепер книги можна писати, видавати і читати не таємно і не потайки, а автор, видаючи книгу, ризикує тільки тим, що її не сприйме читач. У цьому розумінні у книги, яку ви відкрили, доля щаслива. Вона вижила в суворі роки заборон, але випробування свободою також витримала, про що свідчить те, що вона регулярно перевидається російською та іншими мовами світу й загальний тираж її обчислюється мільйонами примірників".

Тихова О.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 284 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]