Володимир Івасюк. Життя - як пісня - 11 Червня 2015 - Порадник читача
Головна » 2015 » Червень » 11 » Володимир Івасюк. Життя - як пісня
13:05
Володимир Івасюк. Життя - як пісня

У цьому році минає сорок п'ять років з часу створення легендарної пісні "Червона рута". Та мало хто знає, що свою "Червону руту" Володимир Івасюк присвятив дівчині, яку кохав. Текст пісні він написав на невеличкому клаптику паперу і під час пари в інституті простягнув коханій, підписавши "Мусі від Володі".
1967 року Володимир вступив до Чернівецького медичного інституту. Саме тут він познайомився із симпатичною дівчиною з Коломиї,
Марією Соколовською. На їхньому курсі всі знали, що Івасюк був у неї закоханий і "Червону руту" присвятив саме їй. Нині Марія Соколовська - лікар Чернівецької міської поліклініки № 1. Вона першою прочитала слова цієї пісні.
"Цього дня ніколи не забуду, як 1970 року посеред пари Володя передав мені аркуш, вирваний із зошита, і тихенько мовив: "Прочитай",
- розповідає Марія Іванівна. - На ньому був текст пісні, а внизу підпис автора і присвята: "Мусі від Володі, третя пара. Лекція по дермі". Так він мене лагідно називав - Муся".
Оригінал цього рукопису Марія Соколовська і досі зберігає у себе вдома. Одного разу його хотів викупити француз українського походження з Верховини, пропонував чималі гроші - три тисячі євро. Та жінка відмовилася, вона вкотре поправляє у серванті Володині фото і перечитує лише їй присвячений рукопис.
Після "Червоної рути", яку співали від Карпат, де вона народилася, і до Курил, навіть вірмени й грузини намагались написати хоча б одну пісню українською мовою, не кажучи вже про росіян чи білорусвів.
Минуло понад тридцять років як не стало Івасюка. Проте його пісні лунають у всьому світу. Не спадає інтерес до життя і творчості композитора. Хоча молоде покоління більше знає Івасюка з розповідей старших та публікацій у засобах масової інформації. Не так просто знайти у книжкових магазинах збірку його пісень, чи книгу про композитора. Однак у нашій книгозбірні є чимала підбірка таких видань.
Останнім часом, з огляду на ситуацію в країні, усе більшої актуальності набуває проблема відтворення забутих чи фальсифікованих сторінок історії. Тож пропонуємо увазі читачів кілька книг спогадів та есеїв про чарівника української безсмертної пісні: Володимир Івасюк. Життя як пісня. спогади та есе. / упорядник Нечаєва П. - Чернівці, 2003. - 216 с.: іл.; Унгурян Т. Монолог перед обличчям брата - К., 2003. - 80 с.: іл., нот.; Філіпенко І. Володимир Івасюк: перлини духовності України. - К.,2011. - 104 с.
У бібліотеці ви зможете познайомитися також зі збірниками музичних творів Івасюка, публікаціями у періодичних виданнях різних років та знайти іншу інформацію про нього.






Анжела Хамедюк.

Категорія: Прочитайте "давно забуте" | Переглядів: 207 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]