Головна » 2016 » Липень » 27 » Волинські німці
10:45
Волинські німці

Німці в історії Волині. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Луцьк, 1-2 жовтня 2015 р. / за наук. ред. М. П. Костюка. – Луцьк : Твердиня, 2016. – 512 с. + іл.

У відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії надійшов збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції «Німці в історії Волині», яка відбулася 1-2 жовтня 2015 року у м. Луцьку. Конференція була присвячена трьом важливим подіям: 100-літтю депортації німців Волині у 1915-1916 рр., 75-річчю завершення німецької колонізації в Західній Волині та 40-літтю Історичного товариства «Волинь». Пропонований читацькій аудиторії збірник матеріалів конференції складається із шести розділів, сформованих за тематично-хронологічним принципом, і відображає широкий спектр проблем , які стосуються різних періодів історії німецької національної меншини на Волині.Тут представлені дослідження науковців, архівістів, краєзнавців, письменників, членів історико-краєзнавчих спілок, вчителів та ін. Особливої уваги заслуговують фрагменти спогадів та сімейних історій, вміщених у шостому розділі збірника. Їх автори є вихідцями із волинських німців і їх свідчення стануть новим цінним матеріалом, який поповнить джерелознавчу базу історії німецької колонізації на Волині. Адже, впродовж другої половини ХІХ та початку ХХ століть волинські німці-колоністи зробили вагомий внесок в економічний та культурний розвиток Волині. Їх господарства стали одними із найефектиніших в регіоні, а німецькі культові споруди – окрасою багатьох населених пунктів краю. Великий регіон історичної Волині включає сьогодні територію Рівненської, Волинської, Житомирської, частину Тернопільської та Хмельницької областей.Цей збірник матеріалів є вагомим вкладом у висвітленні історії волинських німців і приверне увагу не лише професійних дослідників, але й студентів, краєзнавців, нащадків колишніх волинських німців і всіх тих, хто цікавиться історією нашого краю та історією національних меншин на Волині. Матеріали, узагальнення і висновки науковців, опубліковані у збірнику, можуть бути використані для формування сучасної міжнаціональної політики в Україніяк на регіональному, так і на всеукраїнському рівні, а також сприяти подоланню національних стереотипів у нашій державі та зміцненню її міжнародних стосунків. Багатонаціональна історія Волині є вагомим ресурсом , який дає можливості для налагодження взаємовигідних стосунків нашого регіону з тими країнами, представники яких у різні часи проживали на території нашого краю.

Підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 402 | Додав: kraeznavzi | Теги: історична спадщина , національні меншини , німці , Волинь | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]