Головна » 2018 » Березень » 31 » Волиняни про «Волинь-43»
12:34
Волиняни про «Волинь-43»

Пущук І. А. Волиняни про «Волинь-43»: українська пам’ять про польську експансію на Український Північний Захід у 1938-1944 рр.: усноісторичний аспект. Волинська область, Рівненська область, Південна Волинь (Кременеччина), Берестійщина, Підляшшя, Холмщина / І. А. Пущук; Рівнен. обл. краєзнав. музей. – Луцьк : Волиньполіграф, 2017. – 1064 с.

Волинський історик і краєзнавець Іван Пущук є автором низки книжок, що торкаються болючої теми україно-польських стосунків періоду Другої світової війни. Дослідник обрав шлях пошуків правдивих свідчень людей, що жили на Волині, родини яких зазнали страждань у цих непростих протистояннях. Зібрані спогади очевидців і стали основою об’ємної книги «Волиняни про «Волинь-43»: українська пам’ять про польську експансію на Український Північний Захід у 1938-1944 рр. Усноісторичні свідчення».

Ця книга – підсумковий том (понад 1000 сторінок) багаторічних досліджень цієї трагедії. Її автор – кандидат історичних наук із Луцька, дослідник Волинської трагедії Іван Пущук. Автор за 23 роки досліджень побував у 2342 селах Великої Волині (Волинська, Рівненська та північна частина Тернопільської областей), зробив понад 1400 магнітофонних записів. Ці документальні матеріали спростовують неправду польських істориків, які нарахували аж 100 тисяч польських жертв, що полягли від рук «українських націоналістів».

Книга Івана Пущука справді унікальна, бо базується не на політологічних висновках чи художньо-документальній прозі, а дає правдиву картину у свідченнях людей, жителів цих сіл, свідків тих подій та їхніх нащадків.

Важливим висновком цього «польового» дослідження також є те, що у багатьох випадках ініціаторами українсько-польського конфлікту у 1943 році були німці й радянські партизани, які його розпалювали і в своїх каральних акціях проти українців часто спиралися на допомогу польських колоній і боївок. Є свідчення людей про те, що конфлікт починався саме у тих районах, де стояли радянські партизани.

Як зізнався автор Іван Пущук, за весь цей час пошуків і досліджень його не залишало відчуття, що підсумки цієї праці будуть затребувані українським суспільством, і зараз такий час настає: «Нас із вами не буде, але ця правда людська залишиться. І хай наш народ тримає цю правду про запас, це будуть наші козирі проти неправди».

Ми маємо мало видань про цю трагедію. В останні роки українці змушені займати оборонну позицію щодо встановлення «історичної правди», про яку так багато говорять польські політики та історики, адже у нас недостатньо вивчали Волинську трагедію.

Підсумковий том грандіозного дослідження на тему «Волинь-43» видано обмеженим тиражем. На черзі— видання окремих томів по кожному району історичної Волині, а також перевидання підсумкового тому.

Людмила Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 376 | Додав: kraeznavzi | Теги: спогади очевидців , Волинь , Рівненщини , експансія польська , трагедія Волинська , 1943 рік | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]