Головна » 2018 » Травень » 23 » Волинь історична
14:29
Волинь історична

Собчук  В. Історична Волинь : Північний захід України в регіональному та локальному вимірах минулого. – Кременець : Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник, 2017. – 236 с.

У відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки надійшла книга Володимира Собчука «Історична Волинь : Північний захід України в регіональному та локальному вимірах минулого». Ця книжка присвячена Волині – історичному краю Центрально-Східної Європи, що охоплює північний захід України та суміжні з ним споконвічні українські землі на сході Польщі й південному заході Білорусі, соціокультурне обличчя яких значною мірою зумовлене тривалим перебуванням їх у минулому в генетично взаємопов’язаних територіальних утвореннях політичного характеру – князівствах, землях, воєводствах, губерніях тощо. Видання дає змогу подивитися на Волинь у регіональному й локальному вимірах минулого. У ньому ідеться про формування території цього історичного краю, наймогутнішого з розташованих тут середньовічних твердинь, витоки, склад і долі володінь низки аристократичних родів, окремі аспекти функціонування двох крупних осередків культурного життя в широкому його розумінні, одну з етноконфесійних спільнот та поміщиків і селян групи взаємозв’язаних поселень. Пропоновані увазі читачів сюжети розроблялися на основі літописів і хронік, книг Литовської і Коронної метрик та повітових адміністративно-судових установ Волині, матеріалів монастирських і родових архівів, описово-статистичних джерел, старовинних картографічних видань та численних праць вітчизняних та зарубіжних учених. Окремими розділами подається матеріал про Кременецький замок, його забудова та функціонування, маєтки волинської знаті з князівськими титулами, про Почаївський монастир і народну освіту, єврейські громади краю, про місто Кременець та його головні навчальні заклади і осередки релігійного життя. У книзі виділений розділ «Архів князів Острозьких: найдавніші реєстри документів». Адже князі Острозькі становили свого часу наймогутніший клан української знаті і нагромадження ними розлогих володінь супроводжувалося формуванням великого архіву. У додатках цього видання міститься перелік таблиць, планів, карт, генеалогічних схем і документів. Книга розрахована для науковців, викладачів, студентів і всіх шанувальників історії свого краю.

Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 223 | Додав: kraeznavzi | Теги: єврейські гро , місто Кременець , архів князів Острозьких , маєтки волинської знаті , динаміка території , Волинь , Кременецький замок , Почаївський монастир | Рейтинг: 3.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]