Головна » 2015 » Лютий » 12 » Вісім шкіл, які здивували світ
17:29
Вісім шкіл, які здивували світ

В журналі «Історія та правознавство» вміщено матеріал про дивовижні експериментальні школи світу, в яких діти вчаться граючись, пізнають світ подорожуючи, здобувають практичні навички та вміння працюючи.
В журналі викладено досвід восьми таких шкіл. Серед них:
1. Вальдорфська школа: 1919 р., Штутгарт (Німеччина)
В цій школі, досвід якої зараз намагаються використовувати тисячі шкіл у різних куточках світу, немає покарань та поганих оцінок


, не використовують стандартних підручників, знання здобувають, в процесі ігор. Школа започаткувала методи, які в нашій дидактиці називають інтегрованими уроками та міжпредметними зв’язками.
2. Школа Дальтон : 1919 р., Нью-Йорк (США)
Весь навчальний процес поділений на контракти. Учні самі вирішують, якої складності договори вони хочуть укласти зі школою. Відповідно до цих контрактів вони і отримують оцінки. Вчителі при цьому виконують роль консультантів та періодичних екзаменаторів. В 2010 р. ця школа, як краща в США, увійшла в список  Forbes.
3. Школа Summerhill : 1921 р., Дрезден (Німеччина) ; 1927 р. Саффолк (Англія)
Девіз цієї школи : школа повинна змінюватись для дитини, а не дитина – для школи. Виходячи з цієї аксіоми, діти роблять те, що їм хочеться : вони можуть прогулювати уроки, байдикувати, самостійно встановлювати правила навчання. В цій школі в одному класі навіть можуть перебувати діти різного віку. Дуже заохочується участь в шкільному самоврядуванні, де на зборах вирішуються найрізноманітніші проблеми шкільного життя.
4. THINK Global : 2010 р., США
Ця школа - взірець повної свободи. Вона постійно переїзджає з місця на місце: за чотири роки навчання діти встигають змінити 12 країн. Навчальний процес дозволяє виховати в дітей самостійність та відповідальність.
5. Studio : 2010 р., Лутон (Англія)
В школі вдало поєднується здобуття теоретичних знань та їх практичне застосування. За взірець взята модель школ-студій епохи Відродження, в яких учні одночасно навчалися та працювали. Така система дозволяє закріплювати здобуті знання практичними навичками. 80% навчального плану в таких школах реалізуються через практичні проекти. Місця для стажувань надаються місцевими та державними роботодавцями.
6. Quest to Learn : 2009 р. , Нью-Йорк (США)
В цій школі, створеній за участю Білла Гейтса, учні роблять тільки те, що їм подобається – грають в ігри.
7. ALPHA Alternative School : 1972 р., Торонто (Канада)
Цей заклад намагається сповідувати принципи демократії, гуманізму та справедливості. Під час уроків в одному класі можуть бути діти різного віку. Вважають, що це допомагає їм переймати досвід один одного, виховує відповідальність старших за молодших. Навчання ведуть не тільки вчителі, а й батьки та, навіть, діти.
8. Ørestad Gymnasium : 2005 р., Копенгаген (Данія)
Дизайн приміщення, в якому майже відсутні стіни, допомагає реалізовувати найкращі принципи педагогічної дидактики: креативність, інноваційність, самоосвіту, розвиток соціальних навичок. Навчання ведеться за кількома профілями, які щорічно змінюються. Крім того, школа удостоєна багатьох нагород за кращу архітектуру.
Вісім шкіл, які вчать по-іншому // Історія та правознавство. - 2014. - № 34/36. - C. 87-88.








Підготувала Матушевська Т.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 323 | Додав: Bibliograf | Теги: педагогіка , досвід , школи експериментальні , навчання | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]