Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Лютий » 3 » Господиням – для підвищення ерудиції
19:23
Господиням – для підвищення ерудиції
Сокольский И. Шипи, шампанское, в стекле... / И. Сокольский // Наука и жизнь. – 2013. - № 12. – С. 116-122.

Шампанське - це неповторний та унікальний напій. Без нього не обходиться жодний урочистий захід, жодне веселе свято. І саме цей ігристий напій так любить величезна кількість людей у всьому світі.
Історія появи цього загального улюбленця оточена легендами і таємницями, які нікого не залишають байдужими.
Батьківщиною шампанського могла бути тільки країна моди, витонченості і любові, і саме такою була Франція в 17 столітті. Один з абатів-виноробів П’єр Періньон, ім’я якого сьогодні знайоме навіть старшокласницям, звернув увагу на те, що з приходом весни вино в багатьох пляшках починає бродити вдруге. Спробувавши іскристий напій на смак (який до цього вважали виробничим відходом), монах створив унікальний рецепт ігристих вин – з того часу шампанське стало улюбленим напоєм закоханих, щасливих і переможців.
Родзинкою статті є відомості про те, як шампанське раз і назавжди укріпилося в російській літературі. Першим був Г. Р. Державін, який прославив божественний напій в оді «Фелица» (1782). Естафету підхопив О. С. Пушкін з віршем «Пирующие студенты»:

Друзья! досужный час настал;
Всё тихо, все в покое;
Скорее скатерть и бокал!
Сюда, вино златое!
Шипи, шампанское, в стекле.

Незабаром не залишилось в Росії жодного поета або письменника, який би не згадав шампанське в своїх творах...Адже недарма Харукі Муракамі писав, що «Шампанське не має призначення. Є лише час, коли треба відкорковувати пробку ».
Коли з’явилося шаипанське в Росії? Які найкращі сорти цього напою та як зробити правильний вибір любителям французького та вітчизняного?
Знайти відповіді на ці та інші питання, а також отримати гастрономічні та сервіровочні поради допоможе  улюблений журнал "Наука и жизнь".

Підготувала пров. бібліотекар В. Гуріна

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 333 | Додав: Bibliograf | Теги: Історія, сервіровка, напої, поради | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]