Головна
»
2014
»
Лютий
»
3
» Господиням – для підвищення ерудиції
19:23
Господиням – для підвищення ерудиції
|
|
Сокольский И. Шипи, шампанское, в стекле... / И. Сокольский // Наука и жизнь. – 2013. - № 12. – С. 116-122.
Шампанське
- це неповторний та унікальний напій. Без нього не обходиться жодний урочистий захід, жодне веселе свято. І саме цей ігристий напій так любить величезна кількість людей у всьому світі.
Друзья! досужный час настал;
Історія появи цього загального улюбленця оточена легендами і таємницями, які нікого не залишають байдужими. Батьківщиною шампанського могла бути тільки країна моди, витонченості і любові, і саме такою була Франція в 17 столітті . Один з абатів-виноробів П’єр Періньон , ім’я якого сьогодні знайоме навіть старшокласницям, звернув увагу на те, що з приходом весни вино в багатьох пляшках починає бродити вдруге. Спробувавши іскристий напій на смак (який до цього вважали виробничим відходом), монах створив унікальний рецепт ігристих вин – з того часу шампанське стало улюбленим напоєм закоханих, щасливих і переможців. Родзинкою статті є відомості про те, як шампанське раз і назавжди укріпилося в російській літературі. Першим був Г. Р. Державін , який прославив божественний напій в оді «Фелица» (1782). Естафету підхопив О. С. Пушкін з віршем «Пирующие студенты»: Всё тихо, все в покое; Скорее скатерть и бокал! Сюда, вино златое! Шипи, шампанское, в стекле. Незабаром не залишилось в Росії жодного поета або письменника, який би не згадав шампанське в своїх творах...Адже недарма Харукі Муракамі писав, що «Шампанське не має призначення. Є лише час, коли треба відкорковувати пробку ». Коли з’явилося шаипанське в Росії? Які найкращі сорти цього напою та як зробити правильний вибір любителям французького та вітчизняного? Знайти відповіді на ці та інші питання, а також отримати гастрономічні та сервіровочні поради допоможе улюблений журнал "Наука и жизнь".
Підготувала пров. бібліотекар В. Гуріна
|
|
|
Всього коментарів: 0 | |
|
|