Головна » 2018 » Жовтень » 25 » Він прославив наш край
15:18
Він прославив наш край

Пшеничний М. Наша родина не байдакувала : повість-есе минулих літ у листах і споминах : до 110-річчя від дня народження Юрія Шумовського / М. Пшеничний. – Дубно : МП, 2018. – 48 с.

У відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії надійшла цікава книга Миколи Пшеничного про нашого знаменитого земляка, відомого вченого-археолога, палеонтолога, антрополога і етнографа, православного священика  Юрія Шумовського, який прославив рідний край і всю Україну на трьох континентах – у кільканадцяти країнах Європи, Африки, Америки. Народився Юрій Федорович Шумовський у священицькій родині села Мирогоща Дубенського повіту Волинської губернії (нині Дубенський район  Рівненської області). Під час навчання у Дубенській гімназії однією з найулюбленіших книжок Юрія була повість  про українських запорожців – «Тарас Бульба». Але тоді він ще не знав, що прототипом головного персонажа гоголівського твору став прапрапрапрадід  легендарного мандрівника Миколи Миклухи-Маклая. Відчайдушний козак Макуха. Адже це саме він убив рідного сина – за зраду козацького товариства, коли той переметнувся у ворожий стан. Не думалось і не гадалось непосидючому мирогощанському підліткові, що пройдуть роки, промайнуть десятиліття, і він, як Миклуха-Маклай у далекій, екзотичній Новій Гвінеї з папуасами, житиме в екваторіальних, тропічних джунглях на баобабах із чорношкірими тубільцями – стане першим із українців, хто досліджуватиме Африку. Повернувшись із Західного Судану в Париж, Юрій Шумовський пробував  видавати свої подорожні нотатки у Франції по-українські. Проте з багатьох причин цього зробити не вдасться, аж поки не допоміг найстарший брат Арсен, котрий  у середині 1950-их років мешкав і працював у канадському місті Торонто. У спадщині Ю. Шумовського ми знаходимо й історичні відомості про наш край. Невтомною багаторічною різногалузевою працею він об’єднував нації – задля миру та науки на планеті. Хоча, безперечно, найбільше любив Україну, свій край, де народився. У цьому виданні використані спогади і листи Юрія Шумовського, які зберігаються у фондах  Державного історико-культурного заповідника міста Дубна й тиражовано оприлюднюються вперше та  домашній архів Миколи та Любові Пшеничних.

Каленюк Л.

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 177 | Додав: kraeznavzi | Теги: Юрій Шумовський , дослідник Африки і рідного краю , священик , Листи , археолог | Рейтинг: 2.5 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]