Головна » 2019 » Серпень » 27 » Вілл Гомперц. Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі
14:43
Вілл Гомперц. Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі

Ще одна жива і неформальна розповідь про сучасне мистецтво. Манера і стиль автора підкорює з перших сторінок. Поступово і детально, починаючи з 1820-го року, Вілл Гомперц розкриває специфіку кожного мистецького напрямку. Це захоплююча розповідь про те, «як одна течія мистецтва перетікала в іншу, що переймала, з чим перекликалась, яким історичним і соціальним контекстом була оточена».

Імпресіонізм, примітивізм, кубізм, футуризм, сюрреалізм, експресіонізм, перформанс, мінімалізм, постмодернізм - дух часу і дух мистецтва

Широке розмаїття художніх стилів, ідей, напрямів… Імена та твори, що викликають і шок, і трепет… «Спостерігати, думати, відчувати й відображати» - ця мистецька філософія дала сміливість багатьом художникам кинути виклик установленим нормам та правилам.

Вони відходили від класичних тем живопису, «виходили з майстерні і починали працювати на пленері, прагнули передати в своїх роботах не сюжет, а миттєві враження, емоції, експериментували з кольорами і формою, поступово розсуваючи межі того, що вважалося художньою творчістю».

«Від водяних лілій Моне до соняшнику Ван Гога, від супів Ворхола до бананів Хьйорста з маринованою акулою» - книга сповнена рідкісних фактів про художників та їх картини. Ви зможете стати свідками цікавих історій про світові шедеври, зустрітися з художниками, побачити якими вони насправді були, і відкрити справжню сутність сучасного мистецтва.


Із відгуків:
«Ця книжка — прекрасний вступ, розмашистий і легкий крок назустріч глибокому і вдумливому розумінню сучасного мистецтва».

«Перше, чим вона зачіпає — у її креативності. Гомперц сам думає, як митець, і це чудово. Кожна історія пов’язана з відомими і не дуже іменами, але при тому дивує».

«Книгу все-таки доведеться читати перед монітором, для того щоб оперативно шукати і переглядати згадувані в тексті роботи. Текст містить чорно-білі фото, ілюстрації Микити Кравцова, а також два блоки кольорових вставок, але їх все одно не вистачає».

«Якщо ви цікавитесь мистецтвом і не боїтесь альтернативних поглядів на творчість відомих художників, ця книга обов ’язково повинна опинитись на вашій полиці. Редактор відділу мистецтв BBC, экстравагантний дивак Гомперц одночасно простий і неоднозначний у своїх висловлюваннях».

Про автора: Вілл Ґомперц — редактор «Бі-бі-сі Мистецтво». Сім років працював директором галереї «Тейт». Серед його зацікавлень особливе місце займає сучасне мистецтво. Ґомперц пише про мистецтво для «Таймс», «Ґардіан» та «Бі-бі-сі». У 2009 році створив популярне комедійне шоу одного актора про сучасне мистецтво на Единбурзькому фестивалі. Нью-йоркський журнал «Кріейтівіті» визнав Ґомперца одним із п’ятдесяти найкращих креативних мислителів.

Галина Конарчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 80 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]