Головна » 2013 » Червень » 27 » Віктор Веретенников. Гетьман
17:03
Віктор Веретенников. Гетьман

Про що і в якому жанрі не писав би Віктор Веретенников , він завжди виводить своїх персонажів на
межу морального ви­бору. Всі вони в якийсь момент опиняються по різні боки лінії, що розмежовує добро і зло. Як прозаїк Веретенников дебютував у 80–ті XX ст., а як автор з оригінальним баченням життя і «своїм» пером самоствердився вже у 90–ті. Якісно новим результатом стала дещо несподівана поява кінороману «Гетьман» . Свій інтерес Веретенников спрямував у площину історичної прози.
Несподіваними є вибір жанру, проблематики і героя . Справді, спроба поставити в центр твору Богдана Хмельницького видається здалеку не надто обачною, бо чим новим можна подивувати і читача, і кіноглядача? Веретенников цю проблему розв’язує з оновленої художньої позиції. Реально в основі роману — не Хмельницький, а його пристрасті — спершу автор збирався назвати роман «Пристрасті Гетьмана». У цих пристрастях Хмельницький іноді опиняється на межі неприйнятного , конфліктує з козацьким побратимством, сином Тимошем, не раз — із собою, забуваючи, де він гетьман–полководець і вождь повсталого народу, де — чоловік і батько, а де — засліплений жагою коханець, ладний пожертвувати заради шляхтянки Гелени всім... Треба відзначити, що свою героїню автор навмисно зробив дещо загадковою. Місцями вона нагадує підступну міледі з «Трьох мушкетерів» Олександра Дюма. Так і не зрозуміло, кого ж насправді любила ця жінка (і чи любила взагалі)… Подієві колізії кінороману не надто віддалені від того, що написано в козацьких літописах чи зображено іншими авторами. А вже колізії психологічні спонукають до глибинних розмірковувань, до полеміки з гетьманом, іншими персонажами, автором .
Такий твір читати легко і водночас складно, оскільки він активізує візуальні асоціації і весь час спонукає думати, як то все буде передано в кінофільмі. Але це вже проблема режисера Олександра Будьонного, який, нещодавно приступи в до роботи . Так що незабаром у читача буде можливість порівняти текстовий варіант з його художнім відтворенням на екрані.
Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 1052 | Додав: читалка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]