Головна » 2013 » Грудень » 3 » Вихователь – це чарівник, який відкриває дітям двері до світу дорослих
12:06
Вихователь – це чарівник, який відкриває дітям двері до світу дорослих
Коваленко О. Рецепт щастя від просвітителя / О. Коваленко // Освіта України. – 2012. - 18 лист. – С. 15.

Вісімнадцяте століття позначилося в історії людства як золота пора просвіти, остаточного переходу від середньовічних понять про виховання до наступного етапу, коли нарешті передові представники суспільства закликали звернутися до потреб особистості та її значення для розвитку цивілізації.
Особливо активно виступали проти теорій радикальних релігійних реформістів французькі філософи-матеріалісти  - Гельвецій
, Гольбах, Дідро, Вольтер та інші.
Чимало для просування гуманістичних ідей зробив Клод Адріан Гельвецій. У своїй праці «Про людину» він намагався довести, що всі психічно здорові люди володіють однаковими розумовими здібностями. І те, що одні досягають вершин знань і культури, а інші залишаються «темними» і неосвіченими, цілком залежить від виховання. Він вважав за мету педагогіки розкрити серце дитини для гуманності, а розум – для правди. Щоб у результаті мати громадян, у свідомості яких ідея особистого добра поєднуватиметься з ідеєю добра для всіх.
Філософ виклав свої погляди у творах «Про розум» і у згаданому вище «Про людину, її розумові здібності і виховання». В них він заперечував вирішальну роль спадковості і вроджених ідей і довів, що саме виховання робить людину такою, якою вона є.
«Вихователь – це чарівник, який відкриває дітям двері до світу дорослих. І від того, що знає і вміє вихователь, залежить і те, чого і як він навчить своїх вихованців» - золоті слова, сказані Гельвецієм про роль педагога.
Про погляди Гельвеція на розвиток і формування особистості, а також біографічні факти можна прочитати в газеті «Освіта України».


Підготувала: пров. бібліограф Юшкова Н. А.


Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 1678 | Додав: Bibliograf | Теги: гуманізм , просвітництво , Гельвецій , виховання , 18 ст. | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]